Triplu eveniment cultural la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia

Centrul Cultural Palatele Brâncovenesti de la Mogosoaia marcheaza Ziua Culturii Nationale, printr-un triplu eveniment.

Sambata 11 ianuarie, de la ora 16, in Sala Scoartelor veti putea urmari scurtmetrajele #eoriuitati realizate de Docuart. Intr-o lume „viralizata”, proiectul #eroiuitati isi propune sa recupereze valori nationale pe nedrept uitate. #eroiuitati aduce in discutie personalitati care au produs schimbari, au inovat si au fost exemple de urmat in timpul vietii lor, dar ale caror nume au intrat intr-un con de umbra. Ei sunt politicieni, doctori, poeți, artiști, aviatori sau oameni de stiinta, care au avut o contributie importanta in domeniul lor de activitate, participand astfel la formarea valorilor romanesti pe plan național si internațional.

In colaborare cu Asociatia Pro Valores, de la ora 16,30, va incepe recitalul extraordinar sustinut de pianista Ilinca Dumitrescu. Sub genericul “Clasici ai muzicii romanesti”, vor rasuna opusuri de: Ciprian Porumbescu, George Enescu si Paul Constantinescu.

Pianista Ilinca Dumitrescu este o artista care a concertat in orase de pe cinci continente, peste 40 de tari, 34 de capitale ale lumii, in importante sali de concerte. Si-a inceput studiile la Bucuresti, printre profesorii sai numărandu-se: Cella Delavrancea si Mihail Jora. Este absolventa, cu distincţia maximă “Diploma de Merit”, a Conservatorului “Ceaikovski” din Moscova, la clasa maestrilor Stanislav Neuhaus si Iakov Flier. Detine o discografie semnificativa, in Romania si S.U.A, cu lucrari de Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Liszt, Enescu, Messiaen s.a. A predat cursuri de maiestrie in Cehia, S.U.A, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia. Face parte frecvent din juriile internationale ale unor concursuri de pian. Este detinatoare a multor distinctii, printre care amintim: Premiul Academiei Romane (1995), Premiul Institutului Cultural Roman (2003), Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler (2004), distinctia “Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarietà Italiana” (2005). Este doctor in Muzica la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.  In 1980 a devenit solista concertista. Intre anii 1994 – 2006 a fost Director al Muzeului National “George Enescu” din Bucuresti. A fost Director – coordonator al Departamentului Muzical din Televiziunea TVH si realizator al emisiunii “Ilinca Dumitrescu si invitati sai”.

Recitalul va fi urmat de deschiderea sezonului expozitional 2020. Doi pictori consacrati: Gabriel Prundeanu (Sighetul Marmatiei) si Stelian Ghiga (Craiova), propun in spatiul de la parterul Palatului Brancovenesc, o serie de lucrari expresionist – abstracte, grupate sub titlul „Synesthesia”.

Viziunea artistica a lui Gabriel Prundeanu de a cola materialitati diverse pe panza pictata convine conceptului sau de ilustrare a contrastelor realitatii inconjuratoare, atat de ofertanta formal si informal. Gabriel Prundeanu invadeaza spatiul pictural cu fragmente de textile, carton, panza de sac, a caror corporalitate o contrapune dilutiei cromatice si dripping-urilor compozitiilor ce provoaca privitorului dorinte tactile. Modul de compunere al elementelor colate creeaza, pe langa asociatii cognitive, accentele necesare unei compoziții abstracte de forta si expresie lirica. Compozitiile sale poarta acel sens puternic al unei energii concentrate pe alaturari minimaliste ce incanta ochiul. (Diana Savu – critic de arta)

Stelian Ghiga experimenteaza modul de asternere a culorii pe suprafetele generoase ale panzelor. Sistemul compozitional pe care il adopta se bazeaza pe principiul unei simetrii, evitand insa absolutizarea ei, fie pe cel al unor efecte optice generate de jocul de semne, tuse, suprapuneri dezordonate de culoare, mizand pe un iluzionism al acestora. In unele lucrari ale sale transpare vag o geometrie interna in care ordinii ii este opus arbitrarul, in altele, identificam, fara prea mare greutate, repetitivitatea unor suprafete modulate, a unor retele voit lipsite de elanurile dramatice ale unei cromatici stridente, ce maresc efectul vizual de continua miscare. (Roxana Barbulescu – critic de arta)

Expozitia poate fi vizitata în perioada 11.01.2020 – 03.02.2020. 

Organizatori: Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancoveneati de la Portile Bucurestiului

Parteneri: Asociatia Culturala “Pro Valores” si Docuart

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Calendar evenimente, Observator cultural, Agentia de carte, Radio Trinitas, JurnalMM.ro, Romania pozitiva, Roportal.ro, Artindex, Historia, Modernism, DCNews, Bucharest Cultural Events, UZP.

Leave a Reply