„Stagiunea de colectie” de la Biblioteca Nationala continua cu o serie de sase noi evenimente culturale. Luni va concerta ansamblul Musica Viva

Dupa debutul de succes al Stagiunii de colectie de la Biblioteca Nationala a Romaniei, sezonul al II-lea al seriei de evenimente se deschide cu perspectiva urmatoarelor sase concerte programate saptamanal pana la finele lunii noiembrie la Sala Symposium de la parterul Bibliotecii. Un eveniment organizat de UCIMR, parte din proiectul „100 de ani in 100 de concerte”.

In seara zilei de luni, 8 octombrie, actorul Adrian Titieni si pianistul Horia Maxim au purtat un dialog artistic aparte prin interpretarea operelor semnate de Eminescu, Lipatti si Enescu, in compania expozitiei cu documente rare si partituri de colectie cu semnaturi olografe Enescu si Lipatti din patrimoniul Bibliotecii Nationale. Publicul prezent în numar mare a apreciat si la debutul acestui sezon formatul de eveniment propus de organizatori si, in mod deosebit, oportunitatea de a-i asculta pe cei doi artisti exceptionali in cadrul unui astfel de eveniment tematic.

Urmatorul eveniment, Vol. 2 al Stagiunii de colectie, va avea loc luni, 15 octombrie 2018, de la ora 17:30, la Sala Sympsoium a Bibliotecii Nationale, iar invitat va fi de aceasta data cunoscutul ansamblu Musica Viva.

Accesul este liber, in limita locurilor disponibile, pe baza inscrierii in prealabil la adresa de email promovare@bibnat.ro

Ansamblul Musica Viva, alcatuit din pianista Andreea Butnaru, violoncelistul Florin Mitrea si avand-o invitata pe soprana Miruna Iancu, va propune un program alcatuit din opusuri de: George Stephanescu, Constantin Dimitrescu, Filip Lazar si Bella Bartok.

Artistii invitati vor oferi publicului prilejul de a asculta un program cu sonoritati exclusiv romanesti, rar prezente pe scenele de concert, dar deosebit de frumoase si spectaculoase.

Accentul expozitiei adiacente va cadea pe partituri din a doua jumatate a secolului a XIX lea, care poarta semnatura lui George Stephanescu, initiatorul reprezentatiilor de opera in limba romana si creatorul primei simfonii romanesti, de la a carui nastere se implinesc 175 de ani.

Vor fi puse in lumină lucrarile:

  • Mandrulita de la munte: arie nationala [pentru voce si pian] de George Stefanescu, cuvinte de Vasile Alexandri. Aria a fost cantata pentru prima óre de D-ra Gavalla. Publicată la Editura Constantin Gebauer – Furnizor al Casei Regale a Romaniei, 1885.
  • I-ière Suite : pour piano de Filip Lazar. Pe pagina de titlu dedicatie autografa a compozitorului catre George Georgescu, 29 septembrie 1925.

Gazde si ghizi printre manuscrise, tiparituri si artisti vor fi Raluca Bucinschi si Sebastian Craciun.

Stagiunea de colectie este un eveniment organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR) in parteneriat cu Biblioteca Nationala a Romaniei, proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, actiune culturala co-finantata de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale.

***

Ansamblul Musica Viva, fondat in 2005 de catre pianista Andreea Butnaru si violoncelistul Florin Mitrea, este  gandit, conceput si realizat ca o manifestare  dinamica a muzicii camerale clasice. Pasiunea  pentru  muzica de camera a dat naatere, de-a lungul a opt ani de la infiintare, unor proiecte de succes  realizate in tara si in strainatate. Printre ele se numara Brahmsiana (2008), spectacolul  sincretic “Sunet, Materie, Cuvant” (2010), proiectul de mare anvergura profesionala „Beethoven – Integrala triourilor cu pian“ (2011-2012) si „Dialoguri  muzicale“ (2013 – 2015). În 2013 Musica Viva a fost unul din ansamblurile selectate de BBC Radio Classic să reprezinte Ziua Romaniei in transmisiunile Uniunii  Europene de Radio. Muzicieni cu studii la Berlin, Andreea Butnaru este cadru didactic al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, iar violoncelistul Florin Mitrea este solist instrumentist si sef de partida al Orchestrei Nationale Radio. Recent Ansamblul Musica Viva a realizat un compact disc inedit: “O calatorie in secolul XX” – Sonate pentru violoncel si pian de Martinu, Sostakovici si Poulenc.

Soprana Miruna Iancu, masteranda la canto la Universitatea Nationala de Muzica, a inceput studiul pianului la varsta de 7 ani, la Braila, a continuat cu  studiul chitarei, iar din clasa a IX-a s-a dedicat Canto-ului Clasic. Cele mai importante realizări profesionale de pana acum sunt: obtinerea Premiului I la Olimpiada Nationala de Interpretare Alba Iulia, obtinerea Bursei ,,Iolanda Marculescu’’ la recomandarea profesoarei Georgeta Stoleriu si oferita de soprana Felicia Filip, in 2015.  Miruna Iancu spune ca, “fiind îndragostita total de MUZICA, aflandu-ma sub puterea juramantului Eutherpei, nu mi s-a parut grea munca in domeniu, zilnic, ore in sir de repetitii, de solfegii, dar consider ca viata unui artist e o lunga existenta de luptator. Sa te dedici ideii de ARTA si frumusete, cu pasiune si daruire, devine un CREZ, care multora poate li se pare nefiresc.”

Mai multe amanunte pe: www.ucimr.ro si pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania

Co–organizator: Biblioteca Nationala a Romaniei

Proiect co-finantat de: Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Administratia Fondului Cultural National

Parteneri: ExcesMusic, prin programul Oportunitati la tine acasa si Asociatia Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitiva.

Volumul 3 al Stagiunii de colectie va avea loc luni, 22 octombrie, de la ora 17:30, iar invitat va fi Cvartetul SOLARTIS

Leave a Reply