Sonoritati jazzistice romanesti la Biblioteca Nationala a Romaniei

La Biblioteca Natională a Romaniei (Bd. Unirii nr. 22), continua cel de-al treilea sezon al Stagiunii de colectie, partea a proiectului ambitios „100 de ani in 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, cu sprijinul Primariei Sectorului 1 Bucuresti, prin Centrul Cultural Sector 1.
Pentru prima data in actuala stagiune, publicul va fi invitat sa se bucure de lumea sonora fascinanta a armoniilor si improvizatiilor jazzistice. Evenimentul va avea loc luni, 25 februarie 2019, de la ora 17,30, iar protagonisti sunt vocalista Marta Popovici si trupa On the Fly.

Dintre documentele din cadrul expozitiei adiacente de partituri cu semnificații istorice, se evidentiaza: volumul „22 teme Jazz” de Johnny Raducanu, aparut la Editura Muzicala, in 1984, care detine un citat din Nichita Stanescu si autograful acestuia. Pot fi regăsite temele lucrarilor: Jocul ţambalelor, Cenad Blues sau La Viziru.

Volumul „Utwory Jazzowe na Fortepian” (Melodii de jazz pentru pian), aparut in 1963 la Polskie Wydawnictwo Muzyczne (Editura Poloneza de Muzica), aduce in prim-plan lucrarile a patru interpreti si compozitori polonezi de jazz: saxofonistul si pianistul Wojciech Karolak, compozitorul si pianistul Krzysztof Sadowski, compozitorul si muzicologul Andrzej Trzaskowski si saxofonistul, pianistul si compozitorul Jan „Ptaszyn” Wróblewski. Drepturile de autor apatin SESAC (Society of European Stage Authors and Composers) New York.
„Teme de Jazz – compozitori romani”, este o culegere realizata de Alexandru Sipa, cu un cuvant introductiv al acestuia. In acest volum s-au reunit 17 autori, nume mari in muzica de jazz autohtona, printre care: Johnny Raducanu, Mircea Tiberian, Marius Popp, Capriel si Garbis Dedeian, Radu Goldis, George Natsis.

Gazde si ghizi printre manuscrise, tiparituri si artiști vor fi Raluca Bucinschi si Sebastian Craciun.
Accesul este liber, in limita locurilor disponibile, pe baza inscrierii in prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

Marta Popovici, o voce tanara pe scena romanească de jazz, impresioneaza prin maturitatea interpretarilor, sinceritatea si caldura cu care abordeaza repertoriul ales. Procesul de explorare joaca un rol important, sonoritatile prezentate publicului fiind expresia directă a transformarilor artistice si personale experimentate.

On the Fly este o trupa de muzicieni care s-au cunoscut in cadrul Universitatii de Muzica Bucuresti, unde sunt studenti ai sectiei de Jazz sub indrumarea pianistului, profesorului si compozitorului Mircea Tiberian. Pasiunea pentru muzica improvizata si compozitie i-a determinat sa abordeze repertoriul standardelor de jazz avand ca scop final explorarea unor teritorii sonore cat mai diverse. Repertoriul cuprinde compoziții ale unor muzicieni precum Wayne Shorter, Horace Silver, Cole Porter. Abordarea lor implica interpretari originale, personale, ale ale unor foarte cunoscute teme americane, pe care le vor impartasi cu o doza considerabila de entuziasm.
Pasiunea pentru muzica improvizata si compozitie i-a adus impreuna in vara anului 2018 in tabara Icon Arts, unde i-au avut ca profesori pe Mircea Tiberian, Marta Hristea si Michael Acker. Tot acolo a luat nastere ideea formarii unui grup stabil, in cadrul caruia sa poats explora si invata impreuna.
Cei 5 muzicieni: Marta Popovici – voce, Claudiu Antonesei – pian, Lucas Contreras – chitara, Alexandru Marin – contrabas, Gabi Matei – tobe, au cantat de atunci in diferite locatii de jazz din Bucuresti, abordand un repertoriu divers. Proiectul On the Fly este o modalitate de a cunoaste in profunzime dinamica de grup, pe care sunteti invitati sa o ascultati in concertele lor.

Mai multe amanunte pe: www.ucimr.ro si pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania
Co–organizator: Biblioteca Natională a Romaniei
Proiect finantat de: Primaria Sector 1 Bucuresti, prin Centrul Cultural Sector 1, in cadrul programului „Centenar pentru toti sesiunea 2017-2020”
Parteneri: ExcesMusic, programul Oportunitati la tine acasa derulat de UCIMR si Asociatia Pro Valores
Parteneri media: Enjoy TV, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitiva.

Volumul 5 al Stagiunii de colectie aduce în fața publicului un eveniment intitulat “Intesectari culturale”. Va avea loc luni, 11 martie, de la ora 17:30, protagonisti fiind: actorul Marius Bodochi, violonistul Ladislau Csendes si pianista Dolores Chelariu. Acestia vor dovedi ca arta uneste si ca poezii de: Mihai Eminescu si Petőfi Sándor, imbinate cu sonoritati imaginate de Béla Bartók si George Enescu, imbogatesc patrimoniul spiritual al tarii noastre.

Leave a Reply