Scriitori pe bancnotele lumii
După ce am făcut o scurtă trecere în revistă a bancnotelor din întreaga lume care aduc un omagiu muzicienilor, mi-am dat seama că după liderii politici, cei mai iubiți sau poate cu adevărat iubiți sunt scriitorii.
Pe fiecare continent chipurile celor mai importanți slujitori ai literelor, creatorii comunicărilor naționale și purtătorii limbajelor naționale în întreaga lume, în semn de omagiu, sunt purtate de oameni…în portofele.
În Australia – daca Regina Elisabeta se răgăsește pe bancnota de 5 dolari, prolifica scriitoare și poeta Dame Mary Gilmore se află pe cea de 10 dolari.
În Africa, dacă analizăm bancnotele, două țări sunt mai deschise spre lumea artelor. In Insulele Capului Verde, putem găsi pe 2 bancnote, chipuri de scriitori. De pe cea de 500 de escudos ne privește Jorge Barbosa, iar de pe cea de 2000 de escudos – Eugenio Tavares.
În Tunisia, atât pe bancnota de 10, cât și pe cea de 30 de dinari, îi putem vedea chipul celui mai cunoscut poet al Africii de nord – Abū al-Qāsim al-Shābbī. El a murit la numai 25 de ani, în 1934, dar poemul sau Tiranilor lumii, a devenit in 2011 un catalizator popular in timpul demostrațiilor atât din Tunisia, cât și din Egipt, cunoscute sub numele Primăvara arabă. De asemenea el este si autorul versurilor imnului național tunisian.
Mai iubiti sunt poeții, scriitorii în America de Sud și America centrală. Fondatorul avangardei literare din Peru – Pedro Abraham Valdelomar Pinto, se regăseșete din 1991 pe bancnota de 50 de soli. În Nicaragua, poetul, jurnalistul, scriitorul și diplomatul Felix Ruben Garcia Sarmiento este pe bancnota de 100 de cordobe, apărută în 2002, iar în 2016, când s-au împlinit 100 de ani de la moartea sa, a fost lansată și o bancnotă comemorativă de 1000 de cordobe. În Brazilia noua bancnotă de 50 de cruzados ne face să ne gandim la scriitorul Carlos de Andrade, iar cea de 100 de cruzados la poeta Cecilia Meireles.Caștigătorul Premiul Nobel pentru literatură din anul 1982, Gabriel Garcia Marquez este onorat de tara sa – Columbia, regăsindu-se pe bancnota de 50000 de pesos, în circulație din anul 2015, la un an de la trecerea sa în eternitate.
Cea mai cunoscută poetă de limba spaniolă, de 4 ori nominalizată la Premiul Nobel – Juana Fernandes Morales De Ibarbourou – Juana de America, se află pe bancnota de 1000 de pesos uruguaieni.
Spațiul Asiatic este dominat de lideri politici și religioși, dar printre aceștia în câteva țări își fac loc pe bancnote și scriitorii. In Japonia, când priveși o hartie de 2000 de yeni, o privesti și pe Murasaki Shikibu, considerate prima nuvelista a lumii. Ea a scris în epoca Heian, în jurul anului 1000. Tot o scriitoare se află și pe bancnota de 5000 de yeni – Ichiyō Higuchi, după pseudonimul său literar, primul scriitor important al epocii meiji, care a rămas peste timp în ciuda faptului ca a părăsit acestă lume la numai 24 de ani.
În coreea de sud pe bancnota de 50000 de woni gasim tot o scriitoare, poetă, artist al caligrafiei, care a trăit la începutul secolului 16 – Shin Saimdang.
Artele un loc preferențat îl au în Kirghistan. Moneda din acesta țara se numește SOM. Au 10 bancnote, iar dintre aceste pe 6 se gasesc poeți din diferite epoci, pe altele un compositor, o balerină, iar pe cea mai valorosă, cea de 5000 de somi, un actor – Suimenkul Chokmorov.
În Europa scriitorii, poeții sunt la mare cinste. Pana la aparitia monedei unice europene, aproape ca nu exista vreo tara care sa nu aiba macar o bancnota dedicată unui slujitor al literelor. In țările care nu au aderat înca la Euro, gasim pe bancnote figuri importante ca: Ivan Franko pe hrivnele ucrainiene, Gottfried keller pe francul elvetian. Vilius Vidunas, in Lituania pe Litas, In Bulgaria – poetul Pencho Slaveykov pe hartia de 50 de leva, iar pe cea de 100 – scriitorul Aleko Konstantinov, Astrid Lindgren pe coroanele suedeze, Sigrid Undset, castigatoare a premiului nobel pentru literatura in 1928, pe coroanele norvegiene. O situație foarte interesantă este in Albania. Poetul Aleksandër Drenova – de origine aromana s-a aflat pe cea mai valoroasă bancnota a țării – cea de 10000 de leke. El este și autorul versurilor imnului Albaniei, un imn foarte apropiat de țara noastră pentru că muzica este semnată de Ciprian Porumbescu. La noi pe cele mai valoroase trei bancnote îi găsim pe Ioan Luca Caragiale, Lucian Blaga și Mihai Eminescu.