Romania 100 – versuri si muzici de la 1918, la Biblioteca Nationala
Dupa un nou succes obtinut luni, 29 octombrie, de exceptionalul si multipremiatul Duo Kitharsis, de aceasta data, in cadrul Stagiunii de Colectie, ediția a II-a, manifestare gazduita de Biblioteca Nationala a Romaniei, va invitam la un nou spectacol eveniment.
Volumul V al stagiunii amintite ii are invitati pe soprana Sorina Munteanu, pianista Viorela Ciucur si actorul Marius Bodochi, si se va desfasura sub genericul “Romania 100”. Manifestarea este programata pentru luni 5 noiembrie 2018, de la ora 17,30, in sala Atrium a Bibliotecii Nationale a Romaniei (Bd. Unirii nr. 22) si este parte a proiectului ambitios „100 de ani in 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si a Administratiei Fondului Cultural National.
Cei trei mari artisti ai scenelor romanesti vor readuce in atentia spectatorilor creatia poetica si muzicala de la 1918. Vom putea asculta cantece pentru voce si pian si miniaturi pentru pian create de Tiberiu Brediceanu, unul dintre delegatii de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, precum si poezii de mare rafinament semnate de importanti creatori de la 1918: George Cosbuc, Octavian Goga, Alexandru Vlahuta, Ion Minulescu.
Accentul expozitiei adiacente va cadea pe tiparituri valoroase, partituri din „Proprietatea autorului”, cu o dedicatie autografa pentru Viorel Cosma, datand 1957. Majoritatea acestor lucrari semnate de Tiberiu Brediceanu au fost editate la „Libraria Arhidiecezana”, Sibiu (Nagyszeben) si fac parte din colectiile „Doine si Cantece poporale romanesti” sau „Cantece poporale, culese si intocmite pentru voce si piano”, cu o prefata a autorului scrisa la Brasov, in 1927.
Gazde si ghizi printre manuscrise, tiparituri si artiști vor fi Raluca Bucinschi si Sebastian Craciun.
Accesul este liber, in limita locurilor disponibile, pe baza inscrierii in prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro
Marius Bodochi este unul dintre cei mai valorosi si iubiți actori din Romania. Este o vedeta atat a Teatrului National Ion Luca Caragiale din Bucuresti, pe scena caruia joaca din anul 2004, cat si a filmului romanesc.
A debutat in anul 1982 pe scena Teatrului National din Cluj Napoca.
A facut creatii interpretative memorabile in „Richard II”, „Visul unei nopti de vara”, „Regele moare”, „Amadeus”.
Intre 1991 si 2000 a fost profesor la Universitatea „Babes Bolyai” Cluj, Facultatea de Litere, Catedra de Teatru.
A primit numeroase premii si distinctii: Cetatean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, Medalia Meritul Cultural clasa I, Premiul Galei Tanarului Actor, Premiul pentru cel mai bun actor – Fundatia Silvia Popovici, Premiul pentru cea mai buna interpretare masculina la Festivalul Dramaturgiei Romanesti de la Timiasoara.
Soprana Sorina Munteanu a absolvit Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Arte, specializarea Canto, in 1995, obtinand mai apoi un master in domeniu la Academia Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, institutie unde a obtinut si Doctoratul in muzica.
Silvia Sorina Munteanu este prim-solista a Operei Nationale Bucuresti. De-a lungul carierei, a colaborat cu Teatrele de Opera de la Timisoara, Cluj-Napoca, Budapesta, Sofia, Craiova si cu Filarmonicile din Bucuresti, Arad, Timisoara, Oradea, Baia-Mare, Ploiesti, Sibiu, Cluj-Napoca, Iasi.
A sustinut concerte, spectacole de opera si recitaluri in: SUA, Spania, Portugalia, Belgia, Bulgaria, Serbia, Germania, Olanda, Franta, Italia, Elvetia.
Viorela Ciucur este cadru didactic la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, este doctor in muzicologie, din 2003 este si profesor asociat la Universitatii din New Jersey, a sustinut peste 300 de recitaluri si peste 50 de concerte cu orchestrele tarii, a cantat pe scene din Germania, Italia, Anglia, Olanda, Austria, Grecia, Canada.
Mai multe amanunte pe: www.ucimr.ro si pe pagina de Facebook.com/UCIMR
Organizatori: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania
Co–organizator: Biblioteca Nationala a Romaniei
Proiect co-finanțat de: Ministerul Culturii si Identittatii Nationale si Administratia Fondului Cultural National
Parteneri: Programul Oportunitati la tine acasa (dezvoltat de UCIMR), Exces Music si Asociatia Pro Valores
Parteneri media: Enjoy TV, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitiva.
Volumul 6 al Stagiunii de colecție va avea loc luni, 12 noiembrie, de la ora 17:30, iar tangouri romanesti si sud-americane vor fi interpretate de Analia Selis si ArgEn Tango.