Proiectul „Citadele culturale” cucerește noi județe

Conceptul „Citadele culturale”, prin care Asociația Pro Valores și Ovalsart încearcă să transforme diferite zone ale țării în adevărate fortărețe artistice, culturale, puse în slujba salvării comunităților asediate în zilele noastre de nonvalori, se dezvoltă și ajunge în acestă săptămână în două județe din Moldova.

Pe 1 iunie 2022, Bacăul se transformă într-o citadelă culturală, iar evenimentul organizat împreună cu Filarmonica “Mihail Jora” propune o întâlnire sincretică, în care se vor îmbina muzica și arta plastică. Spectacolul de sunet și culoare va avea loc la Ateneul din Bacău, cu începere de la ora 18,30.

Opusuri interpretate de excepționalul ansamblu Musica Viva, creații de: Constantin Dimitrescu, Frederic Chopin, Fazil Say, Paul Constantinescu, Manuel de Falla și Bella Bartók, se vor îmbina cu lucrări pline de culoare semnate de unul dintre cei mai importanți pictori români, maestrul Dumitru Macovei din Moinești.

Pe 2 și 3 iunie 2022, muzica de bună calitate și arta plastică valoroasă vor realiza sinteze în Piatra Neamț și Târgu Neamț, manifestările fiind organizate împreună cu Centrul Cultural Carmen Saeculare și Casa Culturii “Ion Creangă”. Întâlnirile sincretice între muzică și arta plastică, îi vor avea ca protagoniști pe violoncelistul Florin Mitrea, pianista Andreea Butnaru – adică Ansamblul Musica Viva și pictorul Ștefan Potop, președintele Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Neamț.

Citadelele culturale nemțene, transformate în spectacole de sunet și culoare vor avea loc: joi 2 iunie, ora 17, în Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț și vineri 3 iunie, ora 17, în Sala Casei Culturii “Ion Creangă” din Târgu Neamț.

Ansamblul Musica Viva, fondat în 2005 de către pianista Andreea Butnaru și violoncelistul Florin Mitrea, este  gândit, conceput și realizat ca o manifestare  dinamică a muzicii camerale clasice. Pasiunea  pentru  muzica de camera a dat nastere, de-a lungul anilor, unor proiecte de succes realizate în țară și în străinătate. Muzicieni cu studii la Berlin, Andreea Butnaru este cadru didactic al Universității Naționale de Muzică din București, iar violoncelistul Florin Mitrea este solist instrumentist și șef de partidă al Orchestrei Naționale Radio. În anul 2019, Ansamblul Musica Viva a realizat un compact disc inedit: “O calatorie in secolul XX” – Sonate pentru violoncel si pian de Martinu, Sostakovici si Poulenc.

Dumitru Macovei: “Pentru mine arta, este un fel de a trăi”.  Artistul este pasionat de pictura pe șevalet și bisericească. De mai bine de 36 de ani, el lucrează pentru a aduce “frumosul” în viața oamenilor. Născut în Moinești, Dumitru Macovei a prins dragoste pentru pictură încă de pe băncile liceului. Indrumat de Ovidiu Munteanu, el a descoperit ca are chemare pentru artă, în special pentru pictura și nu a mai renunțat la culori niciodată. A expus în întrega țară, dar și în Franța, Germania,  Finlanda, Cehia și Republica Moldova. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1991, iar în anul 2002 a obținut Premiul național pentru artă sacră.

Pictorul Ștefan Potop s-a născut la Tazlău, județul Neamț, în 1960. A urmat Liceul de Artă din Bacău și Facultatea de Arte Plastice „George Enescu” din Iași, promoția 1987, cu diploma de licență în profilul Arte Plastice, specializarea pictură, restaurare. Este profesor la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamț și președinte al Filialei Neamț a Uniunea Artiștilor Plastici din România. Lucrările sale au făcut obiectul unor expoziții personale și de grup, în țară și în străinătate: Piatra Neamț, Iași, Bacău, București, Chișinău, Veneția, Praga sau Bruxelles.

Organizatori: Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, Casa Culturii “Ion Creangă” din Târgu Neamț, Asociația Pro Valores și Ovalsart.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical,  Radio Trinitas, CooltNeamț, Jurnalmm.ro, Jurnal Fm, Româniapozitiva.ro.

Leave a Reply