Pianista Madalina Pasol aduce un omagiu lui Dinu Lipatti, in cadrul Stagiunii de colectie de la Biblioteca Nationala a Romaniei

Editia a III-a a Stagiunii de Colectie de la Biblioteca Natională a Romaniei (Bd. Unirii nr. 22) se incheie luni, 8 aprilie 2019, de la ora 17:30, cu un eveniment extraordinar, parte a proiectului ambitios „100 de ani in 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, cu sprijinul Primariei Sectorului 1 Bucuresti, prin Centrul Cultural Sector 1.

Pianista Madalina Pasol va aduce un omagiu celui mai mare pianist roman prin reinterpretarea lucrarilor cantate de Dinu Lipatti, in ultimul sau recital din 16 septembrie 1950, de la Besançon.

Aflata in plin turneu “Citadele muzicale” editia a VII-a, dupa succesele extraordinare pe care le-a obtinut la Ateneul din Tecuci, Palatul Episcopal din Galati si Sala Mare a Ateneului Roman din București, Madalina Pasol va prezenta publicului opusuri de Mozart, Schubert, Chopin si Bach.

Acest recital va avea un plus de spectaculozitate prin invitarea unor balerini, solisti ai Teatrului National de Opereta “Ion Dacian”. Denisa Anastasiu si Relu Dobrin vor oferi momente coregrafice de mare sensibilitate, inspirate de valsurile lui Frederic Chopin.

Dintre documentele propuse in cadrul expozitiei de partituri cu semnificatii istorice iese în evidenta Partitura generala a Concertino-ului in stil clasic op. 3: pentru pian si orchestra de camera de Dinu Lipatti, aparuta la Universal-Edition, in 1941. Lucrarea dedicata profesoarei Florica Musicescu are pe pagina de titlu o dedicatie autografa a compozitorului pentru  dirijorul George Georgescu.

Gazde si ghizi printre manuscrise, tiparituri si artisti vor fi Raluca Bucinschi si Sebastian Craciun.

Accesul este liber, in limita locurilor disponibile, pe baza inscrierii in prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

Madalina Pasol a concertat ca solista sau in formatii camerale impreuna cu artisti de renume mondial. Dupa absolvirea Liceului de Arta „George Enescu” a obtinut o bursa de studii la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa prof. Georg Sava si apoi la clasa prof. Pascal Devoyon. Pentru merite deosebite obtine bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium – NaFög” a Senatului Cultural German, oferita pentru cursurile de Master, precum si diploma de Pianist Concertist.

Activitatea artistica a Madalinei Pasol a fost recunoscuta prin premii, burse, diplome la concursuri nationale si internationale: bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundatiei Paul Hindemith, bursa Universitatii de Arte din Berlin, bursa pentru studiile doctorale ale Universității de Muzica din Bucuresti, bursa Fundatiei Georg Schumann, Concursul International pentru pian Feruccio Busoni, Concursul International ARD – München, Marele Premiu – Concursul International de concerte Targu Mures.

Din anul 2014, Madalina Pasol se dedica promovarii tinerelor talente, artistilor romani si valorilor culturale nationale pe plan regional si international in cadrul Institutului de Arte, pe care il conduce. Printre initiativele culturale se numara „Pianina – Play me – CANTA!” in colaborare cu Metrorex – Bucuresti si concertele educative din cadrul Festivalului Music Film Festival 2015 organizat de ARCUB. Institutul de Arte a devenit la scurt timp de la infiintare o institutie culturala care promoveaza arta si cultura in spatii neconventionale.

Madalina Pasol a sustinut cursuri de maiestrie, concerte si recitaluri in Europa si Asia.

Mai multe amanunte pe: www.ucimr.ro si pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania

Co–organizator: Biblioteca Nationala a Romaniei

Proiect finantat de: Primaria Sector 1 Bucuresti, prin Centrul Cultural Sector 1, in cadrul programului „Centenar pentru toti sesiunea 2017-2020”

Parteneri: ExcesMusic, programul Oportunitati la tine acasa derulat de UCIMR, Asociatia Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitiva.

 

Leave a Reply