Palatul Mogosoaia…palatul culturii nationale
Sambata 12 ianaurie 2019, de la ora de la ora 16, Ziua Culturii Nationale va fi marcata in spatiile Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia printr-o serie de evenimente de mare atractivitate: recitaluri de poezie si muzica, expozitii de fotografie si pictura, lansarea publicatiei culturale ArhiTur si inaugurarea noului pian de concert Steinway.
La evenimentul organizat de Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti si Asociatia Pro Valores, participa mari nume ale artei romanesti: actorii – Lamia Beligan, Irina Ungureanu si Ionuț Kivu, Ansamblul Musica Viva, pianista Oxana Corjos, pictorul Valeriu Paladi, artistul fotograf Cristian Gache.
La ora 16, in Sala Scoartelor va avea loc spectacolul “Din valurile vremii”, susținut de actorii Irina Ungureanu, Ionut Kivu si pianista Oxana Corjos. Acestia vor imbina versul eminescian cu armoniile imaginate de: Bach, Debussy, Șostakovici si Chopin.
Traseul cultural va continua la Foisor, de la ora 16,30 cu vernisajul expozitiei de fotografie „Povesti fara nume”. Autor Cristian Gache.
La ora 17, in palat va fi vernisata expoziția de pictura “Imagini concrete” de Valeriu Paladi. Acest regal plastic va fi urmat, de la ora 17,30, de prezentarea publicatiei culturale ArhiTur, creata in cadrul proiectului „Locuri ale memoriei Marelui Razboi”. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, in cea de-a doua sesiune de finantare nerambursabia pentru proiecte culturale dedicate aniversarii Centenarului Romaniei (1918-2018) si a Primului Razboi Mondial.
Seara se va încheia de la ora 18, cu un recital intitulat “Eternul Eminescu”, în care protagonist vor fi actrita Lamia Beligan si ansamblul Musica Viva, alcatuit din pianista Andreea Butnaru si violoncelistul Florin Mitrea. Acestia propun un spectacol deosebit de poezie si muzica, in care versurile lui Mihai Eminescu se vor impleti cu sonoritati create de: George Enescu, George Stephanescu, Paul Constantinescu si Doru Popovici. Vor fi aduse in atentie, pentru prima data, forme incipiente, inedite ale versurilor eminesciene. Lamia Beligan va invita in laboratorul de creatie al poetului si reface drumul parcurs de Eminescu, de la idee la marea creatie, dezvaluind formele care au intermediat Glossa, Scrisoarea I, Icoana si privaz, etc.
Accesul este liber, in limita locurilor disponibile, pe baza inscrierii in prealabil la adresa de email: madamirea@gmail.com.
Ionuț Kivu a absolvit in anul 2002 Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale din Bucuresti, iar in octombrie 2009 a obtinut titul de doctor. Este actor al Teatrului Odeon din Bucuresti, pe scena căruia a jucat în piese de: Bertolt Brecht, Saviana Stănescu, Gellu Naum, Matei Vișniec, Lucia Demetrius. A colaborat ca regizor sau dansator cu Teatrul Rosu, Godot Café-Teatru, Teatrul National de opereta.
Irina Ungureanu este consultant artistic al U.N.A.T.C. ,,I.L.Caragiale”, Bucuresti , vicepreședinte al Asociației culturale Intersectio, Manager si profesor la Studio Galapagos și actor colaborator cu: Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra, Teatrul George Ciprian Buzău, Teatrul Fani Tardini Galați, Teatrul Foarte Mic.
Pianista Oxana Corjos a fost distinsă cu numeroase premii obţinute la concursurile organizate la Roma (1991) şi Barcelona (1986). In anul 1992 a fost distinsă cu Premiul Cella Delavrancea pentru activitate meritorie desfășurată în domeniul culturii. A apărut în numeroase emisiuni de radio şi televiziune şi a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română cu lucrări de Bach, Mozart, Beethoven, Mussorgski, Debussy, R. Strauss, Prokofiev etc., unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles. In paralel cu activitatea concertistica preda la Universitatea de Muzica din Bucuresti.
Despre expozitia de fotografie “Povesti fara nume”, autorul Cristian Gache marturisea: “Am avut noroc să descopar fotografia de la 7 ani. La 21 de ani mi-a devenit profesie. Presa, publicitate, reproducere de arta, fotografie de cercetare in arhive nationale si particulare, este doar putin din ce am facut cu aparatul de fotografiat. In aceasta colectie de imagini va prezint momente de emotie din viata mea, va impartasesc povesti, nu este obligatoriu sa vedeti aceeasi poveste pe care am vazut-o eu. Fiecare vedem diferit acelasi lucru, doar avem experiente diferite de viata… si este bine! Acesta este motivul pentru care nicio imagine nu are titlu, prefer ca fiecare sa va spună o poveste unica.”
Pictorului Valeriu Paladi, născut în Republica Moldova şi actualmente stabilit în Italia, vine cu o noua „compoziție” prezentată intr-o manieră geometrică, omagiind marii ganditori care, in trecut, au delimitat fragmente ale lumii vizionare, poate din nevoia de a găsi concretul din enigma culorii. Intre anii 1984-1988 a studiat la Scoala Republicana de Arte Plastice din Chisinau, apoi si-a continuat studiile in domeniul picturii la Academia de Arte din Bucuresti, clasa profesorului Horea Pastina (1990-1996), iar in perioada 2010-2014 studiaza pictura la Accademia (Clementina) di Belle Arti din Bologna, cu profesorul Rinaldo Novali. Incepand cu anul 1992 participa la numeroase expozitii de grup in Romania, Italia si Republica Moldova, iar din anul 2000, a organizat mai multe expozitii personale in Romania, Moldova si Italia. A participat de asemenea la mai multe tabere de creatie din Romania: Comana, Tescani, Ipotesti, Alba Iulia, Caciulata, Jibou. Artistul este detinator al mai multor premii si distinctii: 2011-Premiul Institutului Cultural Roman, 2008-Premiul II, la Concursul de pictura, S. Martino in Argine, Bologna, Italia; 1993- Premiul I, GALERIA DOMINUS, Bucuresti. Valeriu Paladi este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.
Publicația culturala ArhiTur a fost creata in cadrul proiectului „Locuri ale memoriei Marelui Razboi”. Este un proiect finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, in cea de-a doua sesiune de finantare nerambursabila pentru proiecte culturale dedicate aniversarii Centenarului Romaniei (1918-2018) si a Primului Razboi Mondial. Echipa care o realizeaza este alcatuita din: istoric de arta dr. Oana Marinache, arhitect Raluca Zaharia, urbanist Andrei Popescu, arhitect Ioana Simion, istoric Alina Havreliuc, fotograf si designer Cristian Gache, istoric Daniela Langusi, responsabil financiar Alina Roxana Istudor, manager de proiect inginer Ion Marinache.
Lamia Beligan a absolvit Academia de Teatru si Film București, promotia 1990, clasa profesorului Ion Cojar. A debutat la Teatrul National din Craiova, cu rolul Honey din “Cui i-e frica de Virginia Woolf?” de Edward Albee. Acum este actrita a Teatrului National din Bucuresti. In 2017 – 2018 a obtinut mari succese in spectacolele: “Vivien Leigh: Ultima Conferinta de presa”, „Doua pe fata, doua pe dos” si „Sinucigasul. A fost distinsa cu: Premiul Fundatiei Silvia Popovici pentru cea mai buna actrita a anului 1998; Leul de Argint pentru filmul “Hotel de lux” in regia lui Dan Pita, rolul Marta, 1992; Premiul de interpretare pentru rolul Gwendolline din comedia muzicala dupa piesa „Buna seara, domnule Wild”, la Festivalul International de la Liverpool, 1990; Medalia Meritul Cultural conferita de presedintele Romaniei.
Ansamblul Musica Viva, fondat in 2005 de catre pianista Andreea Butnaru si violoncelistul Florin Mitrea, este gandit, conceput si realizat ca o manifestare dinamica a muzicii camerale clasice. Pasiunea pentru muzica de camera a dat nastere, de-a lungul a opt ani de la infiintare, unor proiecte de succes realizate in tara si in strainatate. Printre ele se numara Brahmsiana (2008), spectacolul sincretic “Sunet, Materie, Cuvant” (2010), proiectul de mare anvergura profesionala „Beethoven – Integrala triourilor cu pian“ (2011-2012) si „Dialoguri muzicale“ (2013- 2015). In 2013 Musica Viva a fost unul din ansamblurile selectate de BBC Radio Classic sa reprezinte Ziua Romaniei in transmisiunile Uniunii Europene de Radio. Muzicieni cu studii la Berlin, Andreea Butnaru este cadru didactic al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, iar violoncelistul Florin Mitrea este solist instrumentist si sef de partida al Orchestrei Nationale Radio. Recent Ansamblul Musica Viva a realizat un compact disc inedit: “O calatorie in secolul XX” – Sonate pentru violoncel si pian de Martinu, Sostakovici si Poulenc.
Organizatori: Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si Asociatia Culturala “Pro Valores”.
Parteneri culturali : Pro Contemporania, The Culture Hub
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Calendar evenimente, Observator cultural, Agentia de carte, Radio Trinitas, JurnalMM.ro, mediaTRUST, RomâniaTV, Liternet.ro, mklasica.ro.