Nil Mladin, castigatorul trofeului “Dan Mizrahi” la editia a X a a Concursului “Drumul spre celebritate”

Pe 26 si 27 octombrie, in atmosfera de poveste a Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia, s-a desfasurat editia a X-a a Concursulului International “Drumul spre celebritate”.

Tineri din Kazahstan, Republica Moldova si Romania au interpretat programe variate, spectaculoase, uimind spectatorii si juriile de specialitate din care au făcut parte: pianistele concertiste: dr. Ilinca Dumitrescu sau Madalina Pasol, compozitoarea Diana Gheorghiu, reprezentanta a Uniunii de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania si Sebastian Craciun – presedintele Asociatiei Pro Valores.

Zeci de tineri pianisti, profesionisti sau iubitori ai instrumentului cu claviatura, au oferit o intrecere de inalt nivel artistic, un maraton muzical de neuitat, evolutiile acestora fiind rasplatite cu numeroase premii oferite de: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, Samsung, Glove Technology Romania, Orange, Fairvalue Consulting, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, HEIDI CHOCOLAT, Institutul de Arte, Senia Music, Royal Art Mogosoaia, Centrul Cultural Palatele Brancovenesti si Radio Romania Cultural.

Castigatorul Trofeului, care in acest an a purtat numele pianistului Dan Mizrahi, a fost declarat Nil Mladin.

Acesta este absolvent al Colegiului National de Muzica George Enescu din Bucuresti. La varsta de sase ani a inceput studiul pianului la Scoala de muzica “Iosif Sava” din Bucuresti sub indrumarea prof. Viorica Nistoroiu, iar in clasa a V-a s-a transferat la Colegiului National de Muzica “George Enescu”, unde a studiat in continuare cu acelasi indrumator. Din luna septembrie a anului 2018, Nil Mladin studiază pianul la clasa profesoarei Joanna MacGregor la Academia Regala de Muzica din Londra, unde a fost admis cu o bursa integrala. Tanarul pianist este laureat cu premiul I la concursuri nationale si internationale: “Olimpiada Nationala de Muzica” (2017), Concursul National „Victor Giuleanu“, Concursul „Irina Satchi“ (premiul Cesar Franck) (2016), Concursul International „Tudor Dumitrescu“ (2016), Concursul International „Millenium Piano“, Concursul National „Gradus ad Parnassum“ si Concursul International „Pro Piano“. A participat la cursuri de măiestrie cu pianisti importanti precum: Rustem Hayroudinoff, Leon McCawley, Martin Hughes, Gordon Fergus-Thompson, Tessa Nicholson, William Fong, Daniel Goiţi, Imre Rohmann, Florian Mitrea, Adrian Suciu, Cordelia Höfer Teutsch, Maria Masycheva, Georgy Gromov, Håkon Austbø si Stefan Arnold. A cantat alaturi de orchestra Filarmonici “Ion Dumitrescu” din Ramnicul Valcea si orchestra Colegiului National de Muzica “George Enescu”. Dintre aparitiile importante ale tanarului pianist, amintim pe cele de la Muzeul “George Enescu”, sala “George Enescu” a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, Studio Niculescu de la Berlin, Institutul cultural roman de la Viena, si pe cele din Franta, la Corrèze, Monedieres si Paris.

Nil Mladin, pe langa importantele premiile in bani și produse operate de sponsori, a obținut un concert cu Orchestra de Camera Radio (6 mai 2020), un concert cu Orchestra Filarmonicii “Ion Dumitrescu” din Ramnicu Valcea, in cadrul Festivalului “Tinere talente”, un turneu national de recitaluri sub genericul “Citadele muzicale” si la invitatia Uniunii de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, va fi prezent in luna august 2020, la cea de-a XVI a editie a Concursului International de la Tokyo, organizat de Romanian Music Society, organizatie condusa de doamna Kazuko Shimada.

Leave a Reply