Muzicieni pe bancnotele lumii

In zilele noastre banii nu mai sunt doar mijloc de plată, ci au devenit elemente definitorii ale puterii, influenței, elemente care arată caractere sau schimbă destine. Din cele mai vechi timpuri, viata omului, cu multiplele ei stări, evenimente, trăiri a fost însoțită de arta sunetelor. Poate și de aceea oamenii au dorit să introducă elemente muzicale pe mijloacele de plată.

În 2010 pe 158 de bancnote din întreaga lume erau tiparite teme muzicale, fără a ține cont de cele 32 de monede cu ilustratii alegorice reprezentate de lire sau îngeri cu trompete. Pe 58 de bancnote, erau sau sunt încă reprezentate 56 de celebrități muzicale (compozitori, instrumentiști, artiști lirici).  Italianul Verdi, cehul Smetana și kirghizul Satylganov Toktogul apăreau fiecare pe câte două elemente monetare.

Până la apariția monedei unice europene printre cele 56 de celebrități se regăseau: un constructor de instrumente – Adolph Sax – pe bancnota de 200 de franci belgieni, 4 cântărețe și 51 de compozitori, printre care și Clara Schumann pe bancnota de 100 de mărci. Așadar doar 5 figuri feminine le putem admira pe bancnotele din întreaga lume.

Cele mai multe personalități din lumea muzicii se regăsesc pe monedele europene –44, care reprezintă 76% din totalul aparițiilor celebrităților artei sunetelor pe bancnotele lumii. In Asia doar șapte bancnote poartă chipuri de muzicieni. In Australia pe bancnota de 100 de dolari o regăsim pe legendare Dame Nellie Melba.

In America centrală și de Sud îi admirăm și pe bancnote pe: compozitorul Heitor Villa Lobos (bancnota de 500 de cruzado apărută in 1986), compozitorul Eduardo Fabini – pe bancnota de 100 de pesos uruguaieni din 1994 sau pe singurul chitarist din lume – Agustín Barrios Mangoré – reprezentat în 1981 în Paraguay pe bancnota de 50000 de guarani.

In Africa, pe bancnota de 2000 de escudos apărută în 2014 în Insulele Capul Verde se regășește “diva desculță” Cesaria Evora.

Din întrega lume, doar patru compozitori de imnuri naționale au fost onorați punându-li-se chipul pe bancnotele țărilor respective: Wange Rudolf Supratman, care a figurat pe bancnota de 50000 de rupi din Indonezia, Vincas Kudirka pe care îl regăsim pe cea mai valoroasă bancnotă a Litualiei, cea de 500 de litas și Emilio Prud’Homme și José Rufino Reyes y Siancas, autorii imnului Republicii Dominicane, care împreună se regăsesc pe cea mai valoroasă bancnotă a țării, cea de 2000 de pesos.

Pe putine bancnote din lume apar extrase muzicale. Printre acestea – fragmente din baletul Gayaneh de Haciaturian, o poloneză de Chopin sau, cum este pe bancnota de 5 lei, un portativ din opera Oedipe de George Enescu.

 

Filarmonica din Viena este reprezentată pe cea mai vândută monedă de investiții. A fost pusă în circulație în 1989. În anul 2002 această monedă a devenit prima și unica monedă de investiții din aur cu statut de mijloc legal de plată.  Are o valoare nominală de 100 de euro și este din aur pur de 24 de karate. Comunitatea investitorilor a acceptat-o datorită purității sale ridicate, a măiestriei realizării, precum și datorită faptului că este prima monedă de investiții decorată cu simboluri culturale muzicale.

În luna inauarie 2020, Monetăria Regală Britanică a emis prima monedă comemorativă dedicată unui grup rock. Legendara formație Queen își are locul de cinste pe noua monedă de 5 Lire Sterline din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Designerul monedei Chris Facey a adus un omagiu pentru „Bohemian Rhapsody”, celebrul hit al trupei. Pe noua monedă figurează și clapele pianului apăsate ce reprezintă notele de deschidere ale piesei.  Evident, pe cealaltă parte a monedei se regăsește chipul reginei Elisabeta a II-a. Totodată monetărie britanică are în plan să realizeze o vastă colecție comemorativă de monede ce va fi intitulată „Music Legends”.

 

 

Leave a Reply