Muzica si poezie in locuri incarcate de istorie

Stagiunea “Sunetul Muzicii” editia a X-a de la Castelul Peles si Mogosoaia Clasic Fest editia a VII-a, eveniment organizat la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia, vor avea un numitor comun: un eveniment muzical poetic prilejuit de implinirea a 125 de ani de la moartea lui Piotr Ilici Ceaikovski si a 100 de ani de la trecerea in eternitate a lui George Cosbuc.

Recitalul de la Sinaia, organizat de Muzeul Național Peles si Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania va avea loc sambata 26 mai 2018, de la ora 16, iar cel de la Palatul de la Mogosoaia, organizat de Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti si Asociatia Pro Valores, se va desfasura duminica 27 mai 2018, de la ora 12.

Vor fi spectacole deosebite, în care armoniile imaginate de Ceaikovski in seria de miniaturi “Anotimpurile” op.37 se vor imbina cu poezii de Cosbuc, inspirate de cele patru anotimpuri. Pentru a realiza o calatorie autentica în spiritul creatiei ceakovskiene, ghid va va fi tanara si foarte valoroasa pianista de origine rusa Diana Voronetskaya. Mari voci ale scenei romanesti vor interpreta poezii ca: „Vestitorii primaverii”, „Noapte de vara”, “Toamna” sau “Iarna pe ulița”.

Accesul se face pe baza de invitatie, care poate fi obținuta scriind pe adresa: asociatiaprovalores@gmail.com.

Diana Voronetskaya s-a nascut in 1999 la Chisinau. A urmat cursurile Scolii de Arte „Alexei Starcea”, unde a studiat cu profesoara Natalia Netic. A absolvit Liceul Republican de Muzica „Serghei Rahmaninov” si este studenta a Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau, clasa profesorului Anatol Lapicus. Timp de 10 ani a participat la numeroase concursuri nationale si internationale. Cele mai importante competitii la care a fost laureata sunt: „Carl Filtsch” de la Sibiu, „Lira de aur” de la Suceava, „Milenium Piano” de la Bucuresti, Jocurile Delfice, Concursul international „A.Caramanov” in Ucraina, „Jocuri Veszprém” in Ungaria, „Blossoming” in Republica Ceha, „M.P.Mussorgsky” in Rusia. In luna mai 2017, a cantat in deschiderea concursului „Frederic Chopin” cu Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau. In iulie 2017 a participat la un curs de maiestrie sustinut de Gintaras Janusevicius in Lituania. De curand a fost solista a Orchestrei Filarmonicii Nationale „Serghei Lunchevici” din Chisinau, la pupitrul dirijoral aflandu-se Mihail Agafita.

Organizatori Mogosoaia Clasic Fest: Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si Asociatia Culturala “Pro Valores”. 

Organizatori Stagiunea “Sunetul Muzicii”: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania prin Programul “Oportunitati la tine acasa” si Muzeul National Peles.

Parteneri Stagiunea “Sunetul Muzicii”: Banca Transilvania, ExcesMusic si Asociaţia Pro Valores. 

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Enjoy TV, Observator cultural, Radio Trinitas, Calendar evenimente, Roportal.ro, onlinegallery.ro, JurnalMM.ro, Capital cultural, Agentia de carte, Romania pozitiva, Bucuresteni.ro, Artindex, Historia, Modernism, DCNews, Bucharest Cultural Events, UZP.

Leave a Reply