Marius Bodochi si Ladislau Csendes – intersectari culturale romano-maghiare

Luni 11 martie 2019, de la ora 17,30, va invitam la un eveniment in premiera, intitulat “Intesectari culturale”. Protagonisti vor fi: actorul Marius Bodochi, violonistul Ladislau Csendes si pianista Dolores Chelariu. Acestia vor dovedi ca arta uneste si creeaza punti peste timpuri, iar poezii de Mihai Eminescu si Petőfi Sándor, imbinate cu sonoritari imaginate de Béla Bartók si George Enescu, imbogatesc experienta culturala a publicului de astazi.

Spectacolul va fi gazduit de Biblioteca Nationala a Romaniei (Bd. Unirii nr. 22), si este inclus in cel de-al treilea sezon al Stagiunii de colectie, partea a proiectului ambitios „100 de ani in 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, cu sprijinul Primariei Sectorului 1 Bucuresti, prin Centrul Cultural Sector 1.

Dintre documentele propuse in cadrul expozitiei adiacente de partituri cu semnificatii istorice, se evidentiaza: volumul „Contributii la cunoasterea operei lui George Enescu – manuscrise in facsimil”, aparut in 1956, ca un supliment al revistei “Muzica”. Dupa cum vom afla din Nota Redactiei, Sectia de muzica a Institutului de Istoria Artei din Academia Romana, descopera doua lieduri ale lui Enescu (Doina si Souhait), dar si lucrarea pentru pian Preludiu si Scherzo, compozitii neinregistrate pana atunci de biografii sai.

Alte partituri foarte intereseante care vor fi prezentate pe 11 martie sunt: reductia cu pian a tragediei lirice Œdip – o editie Salabert, din 1940. Pe pagina de titlu exista dedicatia autografa a compozitorului pentru dirijorul Alfred Alessandrescu, partitura generală a “Suitei de dansuri” de Béla Bartók, este editata de Wiener Philharmonischer Verlag, iar pe pagina de titlu avem portretul compozitorului, realizat in 1925, de fotograful Strelisky Lipót si Ex libris George Georgescu si partitura generala a Cvartetului de coarde nr. 4, din colectia PHILHARMONIA, aparuta in 1928 la Viena, o lucrare dedicata Cvartetului belgian Pro-Arte. Pe pagina de titlu avem portretul compozitorului realizat de fotograful Nickolas Muray.
Gazde si ghizi printre manuscrise, tiparituri si artiști vor fi: Raluca Bucinschi si Sebastian Craciun.

Accesul este liber, in limita locurilor disponibile, pe baza inscrierii in prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

Marius Bodochi este unul dintre cei mai valorosi si iubiti actori din Romania. Este o vedeta atat a Teatrului National Ion Luca Caragiale din Bucuresti, pe scena caruia joaca din anul 2004, cat si a filmului romanesc.
A debutat in anul 1982 pe scena Teatrului National din Cluj Napoca.
A facut creatii interpretative memorabile in: „Richard II”, „Visul unei nopti de vara”, „Regele moare”, „Amadeus”.
Intre 1991 si 2000 a fost profesor la Universitatea „Babes Bolyai” Cluj, Facultatea de Litere, Catedra de Teatru.
A primit numeroase premii si distinctii: Cetatean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, Medalia Meritul Cultural clasa I, Premiul Galei Tanarului Actor, Premiul pentru cel mai bun actor – Fundatia Silvia Popovici, Premiul pentru cea mai buna interpretare masculina la Festivalul Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara.

In cele patru decenii de activitate concertistica, Ladislau Csendes a cultivat un repertoriu variat si extins. A colaborat cu mari Case de discuri ca Mode Recordes (New York), realizand o discografie impresionanta si numeroase inregistrari Radio-TV pe 4 continente. Aparitiile sale ca violonist si violist precum si preocuparea pentru promovarea violei d’amore au fost comentate elogios de criticii muzicali. In acelasi timp, a participat creativ la imbogatirea repertoriului concertant si cameral romanesc contemporan, fiind invitat la importante festivaluri internationale in Marea Britanie, Austria, Polonia, Italia, Elvetia, Germania. In anul 2000 a fost ales presedinte al juriului international Valentino Bucchi de la Roma (Italia). Este doctor in muzica, teza sa privind repertoriul violonistic baltico scandinav. In anul 2011 Editura Casa Radio a lansat volumul sau intitulat George Enescu un exil supravegheat? A avut turnee artistice in peste 24 de tari, printre care Elvetia, Franta, Germania, Marea Britanie, Singapore. A sustinut cursuri de muzica veche (viola d’amore la Borsec, in 2000, si la Piatra Neamt, in 1999). Sustine cursuri in cadrul Academiei ICon Arts incepand cu prima editie, din 2003.

In 1990 a fondat impreună cu pianista Dolores Chelariu, Ansamblul Aperto cu care a sustinut concerte in cadrul unor prestigioase festivaluri internationale si turnee artistice in Germania, Elvetia, Polonia, Spania, Ungaria, Italia etc. In anul 2000, ansamblul a obtinut premiul revistei „Actualitatea Muzicala”. Colaborarea cu mari compozitori ai secolului XX, ca: Ligetti, Kurtag, Vieru, Olah, Stroe au fost benefice pentru evolutia formatiei. In anul 2011 a fost lansat un dublu compact disc – intitulat Aperto 20, iar in 2012 Duo Aperto a inregistrat un compact disc inedit pe care se regasesc miniaturi pentru vioara si pian create de Franz Liszt.

Organizatori: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania
Co–organizator: Biblioteca Natională a Romaniei
Proiect finantat de: Primaria Sector 1 Bucuresti, prin Centrul Cultural Sector 1, in cadrul programului „Centenar pentru toti sesiunea 2017-2020”
Parteneri: ExcesMusic, programul Oportunitati la tine acasa derulat de UCIMR si Asociatia Pro Valores
Parteneri media: Enjoy TV, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitiva.

Volumul 6 al Stagiunii de colectie aduce in fata publicului un eveniment intitulat “Tinere valori interpretative romanesti”. Va avea loc luni, 25 martie, de la ora 17:30, protagonisti fiind: Cvintetul “Alley of winds”, alcatuit din studenti ai Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti si copilul minune al pianisticii romanesti – Eva Garet, castigatoare a numeroase concursuri nationale si internationale.

Leave a Reply