Gheorghe Coman expune la Palatul Mogoșoaia

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Uniunea Artiștilor Plastici și Asociația Pro Valores propun un eveniment de excepție. Galeria Ghețăria, din curtea de onoare a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, va găzdui în perioada 5 -20 august expoziția ”De la vis la realitate”, a unuia dintre cei mai valoroși și prolifici creatori contemporani – pictorul Gheorghe Coman.

Vernisajul va avea loc sâmbătă 5 august, de la ora 17. Prezintă Mimi Necula, iar curator este Sebastian Crăciun.

Evenimentul propune câteva lucrări recente, care se înscriu într-o nouă directie a creațiiei lui Gheorghe Coman. După ce a excelat în peisajul urban, în lumea marinelor sau s-a lăsat fascinat de frumusetea corpului uman, Gheorghe Coman se apropie într-o manieră proprie de natură, de o temă din ce în ce mai actuală – disparitia pădurilor. Artistul nu se lasă atins de nostalgie sau de tristete, ci urmăreste transformarile pe care pădurile, lemnul le suportă.

Prahovean prin obârsia lui, stabilit în București de multă vreme, Gheorghe Coman a absolvit Universitatea Națională de Arte din Capitală. A organizat, încă din anii ’90 ai veacului trecut, numeroase expoziții personale, tabere de creație sau expoziții de grup. Reprezentative sunt prezențele pe simeze din anii 2000, 2006, 2007 si 2008 de la Palatul Suțu, apoi de la Casa de Cultură Geo Bogza, din Câmpina, cele din anii 2007 si 2009 de la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Național, sau cele din anul 2011 de la Institutul Italian de Cultură din Bucuresti si de la Casa de Cultură Buftea. La acestea se adaugă si expozițiile personale din anii 2014 si 2016, cea de la Galeria Regală din Sinaia în anul 2017, diverse expozitii de grup la Sala Dalles, apoi la Ateneul Român, Opera Natională Română, Muzeul Țăranului Român și Palatul Patriarhiei (Sala Europa Christiana), la Biblioteca Națională a României, sau la Salonul de toamnă de la Palatul Parlamentului.  Gheorghe Coman este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În anul 2022 a câstigat premiului I, sectia Pictură, la Bienala „Gheorghe Petrașcu”, editia a XVI-a, iar de curând a fost invitat în Taberele Internationale “Plein Air” – editia I de la Tulcea și “Vlaicu Ionescu” – editia a XVI-a de la Călimănești. 

Despre artistul expozant, criticul de artă Luiza Barcan nota: ”Pictor uluitor de prolific, Gheorghe Coman se remarcă în peisajul artei româneşti contemporane îndeosebi ca un atent observator al naturii, ca un peisagist continuu fascinat de formele şi culorile în continuă mişcare ale lumii exterioare. Artistul călătoreşte mult, în spaţii dintre cele mai diverse, e un fel de veteran al taberelor de creaţie, păstrându-şi printre bunele obiceiuri de pictor studiul în plein air, contactul direct cu natura, dar şi cu cultura locurilor pe       unde-i ajung paşii şi pe unde-şi instalează şevaletul. Gheorghe Coman nu se înrolează nicidecum în seria pictorilor care de-a lungul carierei lucrează mai mult pentru a-şi crea o manieră proprie, dorind să devină astfel inconfundabili ca artişti. Dimpotrivă, Gheorghe Coman se manifestă cu deplină spontaneitate şi sinceritate în faţa motivului, dorind mai mult să transmită prin pânzele sale emoţia momentului care trece, decât să-şi subsumeze compoziţia unei maniere căutate şi deja aplicate ca o „reţetă”. Deplin stăpân pe culoare şi compoziţie, artistul îşi scaldă în lumină lucrările ori, dimpotrivă, le tratează în clar-obscur, lăsând astfel să se facă simţit şi misterului inerent al colţurilor de lume pe care doreşte să le transfigureze în pânzele sale. Arta lui e o invitaţie directă şi sinceră, la bucurie, la reverie, la redescoperirea tihnei pe care o aduce frumuseţea lumii create de Dumnezeu ori a celei modelate prin cultură.”

Organizator: Centrul Cultural Palatele Brâncovenești

Parteneri: Uniunea Artiștilor Plastici din România și Asociația Pro Valores

Parteneri media: Radio România Cultural, TVR Cultural, Radio Trinitas, Agerpres, Amos News, Zile și Nopți, Modernism, Jurnalmm.ro, România pozitivă, Roportal, Bucureșteni.ro, Onlinegallery.ro, Coolt Neamț.

 

2 comments

  • wikis.ro

    Expozitia „De la vis la realitate” va fi un eveniment de exceptie pentru admiratorii talentului si creativitatii lui Gheorghe Coman. Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia, gazda a acestei minunate expozitii, adaposteste o deosebita avalansa de talent si frumuseti artistice oferite de Uniunea Artistilor Plastici si Asociatia Pro Valores. Sper sa fiu prezent la acest eveniment de vis si sa am parte de o experienta memorabila in prezenta operelor lui Gheorghe Coman.

    Reply
  • mogu.ro

    Frumusețea lucrărilor sale îți vor capta întreaga atenție! Evenimentul oferă oportunitatea de a admira o colecție de lucrări ce reprezintă o îmbinare perfectă intre cei mai frumoși elemente ale naturii și măiestria artistului. Nu ratați această ocazie de a-l cunoaște pe Gheorghe Coman și de a descoperi într-un mod total nou lucrările sale, prezentate în cadru excelent oferit de Galeria Ghețăria din curtea de onoare Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia.

    Reply

Leave a Reply