Evenimente pianistice inedite la Palatul Mogosoaia

Editia a VIII-a a Mogosoaia ClasicFest, eveniment organizat de Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si Asociatia Culturala “Pro Valores”, se incheie duminica 26 mai 2019.

In Sala Scoartelor din Palatul Mogosoaia, de la ora 17, se vor succeda doua recitaluri deosebit de atractive.

De la ora 17 o veti putea admira pe Eva Garet, copilul minune al pianisticii romanesti, care dupa succese impresionante pe scene importante si la competitii de mare valoare, acum sustine primul sau turneu national – “Citadele muzicale”, editia  a VIII-a. Dupa ce a uimit publicul la Palatul Episcopal din Galati, dupa recitalul de duminica 26 mai de la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia, Eva Garet isi va continua turneul dupa urmatorul program: Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” din Onesti (joi 30 mai, ora 18), Ateneul din Tecuci (vineri 31 mai, ora 17), Castelul Peles din Sinaia (sambata 1 iunie, ora 15) si Colegiul de Arta “Ciprian Porumbescu” din Suceava (duminica 2 iunie, ora 11), in cadrul Galei Concursului “Lira de aur”. La numai numai 13 ani, Eva Garet face un adevarat maraton pianistic, prezentand un program deosebit de dificil, dar si de atragator alcatuit din opusuri de: Bach, Haydn, Liszt, Dohnanyi, Ceaikovski, Scriabin si Enescu.

Apoi, de la ora 18, sub genericul Jocuri de copii, Maria Indricau si Anamaria Biaciu-Popa, adica „Les Enharmoniques Piano Duo”, va propun un program foarte antrenant, alcatuit din lucrari pentru pian la 4 maini ale unor mari creatori francezi: Saint-Saëns, Ravel si Bizet.

Accesul la cele doua concerte se face in baza rezervarii biletelor de intrare in muzeu (6 lei), pe adresa: asociatiaprovalores@gmail.com.

Toate spectacolele din cadrul Mogosoaia ClasicFest sunt caritabile, fondurile stranse prin donatii la manifestarile amintite fiind destinate campaniei “Viitorul artei”, avand ca scop sprijinirea tinerilor muzicieni foarte valorosi.                      

Amanunte pe: www.asociatiaprovalores.ro

Eva Garet este un talent deosebit, o foate tanara pianista considerata de specialisti un fenomen artistic al pianisticii romanesti. Ea are 13 ani, este eleva a Colegiului National de Muzica “George Enescu”, unde studiaza cu profesoara Mihaela Zamfirescu. Pana acum a castigat: Trofeul „Lira de aur” – Suceava 2016, premii I la concursurile: „Pro Piano”, „Milennium Piano”, „Ada Ulubeanu”, „Victor Giuleanu”, „Tinere talente”, la Olimpiadele Naționale de Muzică, Premiul al II-lea la Jeunesses International Music Competition – 2016. Un an mai tarziu, pianista Eva Garet se numara printre laureatii primei editii a Concursului de Pian „Ricard Viñes” de la Lleida, Spania, obtinand Premiul I, dupa ce obtinuse Trofeul “Dinu Lipatti” al dificilului Concurs „Drumul spre celebritate” de la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia. Acest trofeu obtinut i-a adus patru oportunitati de afirmare: debutul cu Orchestra de Camera Radio la Sala Radio,     intr-un concert difuzat in transmisiune directa la Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical, concert cu Orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Ramnicu Valcea, primul recital la Ateneul Roman, in cadrul „Stagiunii de marti seara” si un recital in cadrul „Mogosoaia Clasic Fest”, editia a VII-a. Anul trecut Eva Garet a obtinut Marele Premiu la Concursul „Pro Piano”, a obtinut singurul premiul I la Concursul „Mihaela Ursuleasa” si a fost singura europeana laureata la Concursul de la Ettlingen (Germania). De curand a obtinut Mentiunea de onoare castigata la categoria pian a dificilului concurs international Concertino Praga.

Maria Indricau si Anamaria Biaciu-Popa au format duo-ul „Les Enharmoniques” in anul 2012 si au devenit o prezenta activa pe scenele de concert din tara. In anul 2015 au castigat Premiul Publicului la Festivalul Muzicii Maghiare, organizat de Institutul Balassi din Bucuresti si au participat la evenimentele „Bucharest Music & Film Festival” si  „Nocturna Bibliotecilor”. Anamaria Biaciu-Popa s-a nascut la Oradea in anul 1985 si a absolvit Liceul de Muzica „Dinu Lipatti” din Bucuresti. La Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti a studiat la clasa profesoarei Veronica Gaspar. Din anul 2010 sustine recitaluri alaturi de violoncelistul Eugen-Bogdan Popa, formand Duo Popa. Interpreteaza fragmente muzicale in filmul „Efectul Genovese”, Casa de productie TVR (2013). Pasionata si de latura stiintifica a muzicii, publica studii in volumele colective: „Studii de Muzicologie” (Iasi 2014-2016) si „Botosani, oras al muzicii europene” (Botosani, 2015). Maria Indricau, nascuta in 1976, a absolvit Liceul de muzica „Dinu Lipatti” din Bucuresti si a urmat apoi studiile la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. A sustinut recitaluri in tara (Bucuresti, Sinaia, Constanta, Ploiesti, Cluj, Piatra-Neamt) si in străinatate la: Stuttgart, Ljubliana – in cadrul conferintei D.A.A.D.(2010) si la Bad Wildbad in cadrul Festivalului „Clara Schumann”(2011).

Organizatori: Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si Asociatia Culturala “Pro Valores”.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Calendar evenimente, Observator cultural, Agentia de carte, Radio Trinitas, JurnalMM.ro, Romania pozitiva, Roportal.ro, Artindex, Historia, Modernism, DCNews, Bucharest Cultural Events, UZP.

Leave a Reply