Evenimente muzicale in cadrul Mogosoaia ClasicFest
La Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia, continua editia a VIII-a a Mogosoaia ClasicFest, eveniment sonor de anvergura organizat de Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si Asociatia Culturala Pro Valores.
Duminica 5 mai 2019, de la ora 17, in Sala Scoartelor, se vor succeda doua recitaluri de mare atractivitate.
Pianista Madalina Pasol va aduce un omagiu celui mai mare pianist roman prin reinterpretarea lucrarilor cantate de Dinu Lipatti, in ultimul sau recital din 16 septembrie 1950, de la Besançon. Aflata in plin turneu “Citadele muzicale” editia a VII-a, dupa succesele extraordinare pe care le-a obtinut la Ateneul din Tecuci, Palatul Episcopal din Galati, Sala Mare a Ateneului Român din Bucuresti si Biblioteca Nationala a Romaniei, Madalina Pasol va prezenta publicului opusuri de: Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Frederic Chopin si Johann Sebastian Bach.
Apoi de la ora 18 Duo-ul Olivia Iancu & Claudiu Lobont, la theorbe, ne va purta in universul sonor al secolelor XIII – XVII, intr-un autentic moment de „arheologie sonoră”, prin regasirea si interpretarea unor lucrari create de: Francesco LANDINI, Giovanni ZAMBONI-ROMANO, Adam FALKENHAGEN, Valentinus BAKFARK, Georg Friedrich HANDEL si Giovanni Girolamo KAPSBERGER.
Accesul la concerte se face in baza rezervarii biletelor de intrare in muzeu (6 lei), pe adresa: asociatiaprovalores@gmail.com.
Amanunte pe: www.asociatiaprovalores.ro
Toate spectacolele din cadrul Mogosoaia ClasicFest sunt caritabile, fondurile stranse prin donatii la manifestarile amintite fiind destinate campaniei “Viitorul artei”, avand ca scop sprijinirea tinerilor muzicieni foarte valorosi.
Madalina Pasol a concertat ca solista sau in formatii camerale impreuna cu artisti de renume mondial. Dupa absolvirea Liceului de Arta „George Enescu” a obtinut o bursa de studii la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa prof. Georg Sava si apoi la clasa prof. Pascal Devoyon. Pentru merite deosebite obtine bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium – NaFög” a Senatului Cultural German, oferita pentru cursurile de Master, precum si diploma de Pianist Concertist.
Activitatea artistica a Madalinei Pasol a fost recunoscuta prin premii, burse, diplome la concursuri nationale si internationale: bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundatiei Paul Hindemith, bursa Universitatii de Arte din Berlin, bursa Fundatiei Georg Schumann, Concursul International pentru pian Feruccio Busoni, Concursul International ARD – München, Marele Premiu – Concursul International de concerte Targu Mures.
Din anul 2014, Madalina Pasol se dedica promovarii tinerelor talente, artistilor romani si valorilor culturale nationale pe plan regional si international in cadrul Institutului de Arte, pe care il conduce. Madalina Pasol a sustinut cursuri de maiestrie, concerte si recitaluri in Europa si Asia.
Duo Olivia Iancu & Claudiu Lobont si-a inceput activitatea in anul 2007, an in care cei doi au absolvit cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Din 2008 au inceput si studiul instrumentelor istorice (lauta, teorba), iar interesul pentru muzica veche se implineste in cursurile de master si doctorat.
Duo Iancu-Lobont prezinta programe variate ce acopera toate perioadele stilistice, de la muzica veche la cea contemporana. Cei doi au urmat cursuri de perfectionare cu unii dintre cei mai importanti profesori si soliști din lumea chitarei si a lautei: Costas Cotsiolis (Grecia), Susana Prieto (Spania), Alexis Mouzourakis (Grecia), Joaquin Clerch (Cuba), Pavel Steidl (Olanda), Carlo Marchione (Italia), Gerhard Reichenbach (Germania), Thomas Müller Pering (Germania), Davide Ficco (Italia), John Duarte (Anglia), Hopkinson Smith (SUA/Elvetia) etc.
Cu o activitate bogata, invitat sa concerteze in cadrul celor mai importante festivaluri de profil din tara (Sinaia International Guitar Festival, Transilvania International Guitar Festival, Turnu-Severin International Guitar Festival, Festivalul International ”Serile de Chitara” Bucuresti, Festivalul International ”Hibernal de Chitara” Bucuresti, Festivalul ”Viva la Guitarra” București, Festivalul ”Nocturne Baroce” București, Festivalul de Muzica Veche Miercurea Ciuc, Festivalurile ”Musica Barcensis” si ”Musica Coronensis” Brasov, Mogosoaia ClasicFest, Festivalul de Lauta din Cetatea Neamt etc.), duo-ul a avut colaborari cu diverse ansambluri camerale sau orchestre, in numeroase proiecte legate de muzica veche, pe cele mai importante scene din tara (Ateneul Roman, Sala Radio, Filarmonica Brasov, Filarmonica Banatul Timisoara, Filarmonica Pitesti, Opera Nationala Bucuresti, Opera Nationala Iasi etc.).
Urmatoarele manifestari din cadrul Mogoaoaia ClasicFest editia a VIII-a vor avea loc duminica 12 mai 2019, tot de la ora 17. Atunci recitalul ineditului Trio Equilibrium, de pian la 6 maini, va fi urmat de intalnirea cu Horia Mihail si al sau “pian calator”. Vom fi purtati in spatiul sonor clasic vienez.
Organizatori: Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si Asociatia Culturala “Pro Valores”.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Calendar evenimente, Observator cultural, Agentia de carte, Radio Trinitas, JurnalMM.ro, Romania pozitiva, Roportal.ro, Artindex, Historia, Modernism, DCNews, Bucharest Cultural Events, UZP.