Dublu eveniment la Muzeul de artă din Târgoviște

Luni 6 iunie, la ora 14,00, va  avea loc vernisajul expoziției de artă  „Maria JARDĂ – Pictură”, urmat de la ora 14,30 de un recital extraordinar susținut de Duo Kitharsis. Ansamblul Duo Kitharsis – multipremiat național și internațional, se află în plin turneu „Citadele Culturale”, un eveniment susținut de Ameropa Grains, companie care recunoaște arta și cultura drept domenii de excelență și alege să fie partener al unor importante manifestări culturale românesti, așa cum este și turneul amintit, prin intermediul căruia își propune promovarea C.A.R.E., valorile-fundament ale companiei: Conexiune puternică, Agilitate, Responsabilitate, Expertiză.

Maria Jardă, ajunsă pentru prima dată la muzeul din Târgoviște, în calitate de expozant și laureat în cadrul Bienalei de artă plastică „Gheorghe Petrașcu”, în anul 2020,  ne invită, de această dată, să-i descoperim creațiile, mai bine de cincizeci de lucrări de pictură de un dinamism și o cromatică aparte, realizate, în ulei pe pânză, în ultimii trei ani. Despre această energică artistă, criticul de artă Alice Neculea spune că „este un artist tânăr, aflat încă la început de drum, dar care numără deja la activ câteva premii (naționale și internaționale), între care și Premiul „Belle Arte”, primit anul trecut, la Academia di Belle Arti di Roma. Spun încă la început de drum pentru că sunt doar 5-6 ani de când și-a încheiat studiile masterale (ce au urmat celor universitare) la Universitatea Națională de Arte din București, la clasa a doi profesori emblematici – Horia Paștina și Mihai Sârbulescu – membri ai celebrului și prestigiosului Grup Prolog. De când a terminat facultatea și masterul, lucrează cu asiduitate, atât cât timpul îi permite, tot felul de peisaje (și nu numai) […] și participă la numeroase expoziții de grup, realizând și câteva expoziții personale în țară și recent în Italia (Veneția și Milano), după ce, în 2020, a fost selecționată de prestigiosul critic și istoric de artă italian Giorgio Grasso la expoziții internaționale precum Spoleto Arte și Venice Pro Bienale, în contextul Bienalei de la Veneția.”

Chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan (ambii născuți la Constanța) sunt muzicieni  de exceptie, laureați cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară  Clasică Olsztyn (Polonia, 2014), dar și cu numeroase alte distincții precum  Locul I la Concorso di Esecuzione Musicale „Citta di Piove di Sacco” (Padova, Italia, 2014), Locul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel Ritaldi (Italia, 2014) sau Locul al II-lea la Concursul International de „Duo de Chitară” L.I.G.I.T.A. (Liecthenstein, 2016) și Trofeul Concursului „Drumul spre celebritate”. De-a lungul timpului, de la fondarea sa din 2009, Duo Kitharsis a concertat pe scene importante din Franța, Germania, Italia, Polonia, alături de renumiți muzicieni și de mari orchestre naționale, precum Orchestra de Cameră Radio.

Recitalul lor de astăzi este al doilea din cadrul Turneului Național „Citadele culturale” și va fi urmat în perioada 8 – 17 iulie de apariții în spații istorice sau cu potențial turistic din Constanța – Muzeul de Artă, Mangalia – Grădina culturală, Sinaia – Castelul Pelișor și Hărman – Simpozionul  Internațional de Artă Contemporană.

Expoziția „MARIA JARDĂ – PICTURĂ” va fi deschisă vizitării până la 31 august 2022, la etajul Muzeului de Artă, de marți – duminică, între orele 900 – 1700.

Leave a Reply