Eveniment jazzistic international la Castelul Peles

Toma Dimitriu Quartet, alcatuit din muzicieni din Italia, Spania, Statele Unite si Romania, va sustine sambata 12 mai, de la ora 16, primul concert de jazz din cadrul Stagiunii “Sunetul Muzicii”, editia a X-a, manifestare organizata de Muzeul National Peles si Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, in sala de muzica a Castelului Peles.

Formatia îl are ca lider pe tanarul pianist si compozitor Toma Dimitriu, unul dintre cei mai activi muzicieni de jazz ai noii generații de artiști romani.

Pianistul roman, saxofonistul spaniol Daniel Torres, contrabasistul italian Andrea Caruso si bateristul american Owen Hart Jr. s-au cunoscut la Conservatorul Prince Claus din Groningen, Olanda. Cu Daniel Torres, pianistul roman a inceput sa cante in 2014, iar in 2016 sunt cei mai tineri artiști invitati la Festivalul Jazz in Church din Bucuresti. Alaturi de contrabasistul Andrea Caruso, Dimitriu a cantat in sala de concerte a Conservatorului din Groningen, iar pe Owen Hart Jr. l-a intalnit in perioada cand acesta din urma a fost profesor de baterie la sectia de jazz a aceleiasi universitati. Ei vor evolua la Castelul Peleș sub genericul ”Soulful Encounter”.

Accesul se face pe baza de invitatie, care poate fi obținuta scriind pe adresa: peles.ro@gmail.com.

Nascut in Bucuresti (1993), Toma Dimitriu studiaza pianul clasic in scoala primara, iar de la varsta de 14 ani alterneaza studiul muzicii clasice cu studiul jazzului. Studiaza cu muzicieni precum Marius Pop, Mircea Tiberian, Ion Baciu Jr., Gene Jackson, David Berkman, Joris Teepe, Matt Wilson. In 2017 absolva Prince Claus Conservatoire din Groningen, Olanda, secția de jazz. Colaboreaza cu artisti din Romania, Olanda, Spania, Italia, Germania, Statele Unite, Columbia, Serbia si Austria, in proiecte precum The Pale Dot cu Mircea Tiberian, Free Style Trio, Latin Duo, Transylvanian Jazz cu Nicolas Simion Group, Spanish Tenors Quintet. Concerteaza in cluburi din New York, Franta, Germania, Olanda si Romania.

Saxofonist nascut in Malaga, Spania, Daniel Torres Salazar studiaza saxofonul clasic de la varsta de 11 ani. Continua educatia muzicala la secția de jazz a Prince Claus Conservatoire din Groningen, Olanda, iar in 2016 obține masterul secției de jazz a Conservatorului din Amsterdam. Printre profesorii cu care a lucrat se numara Michael Moore, Miguel Martinez, Don Braden, Kenny Washington, Ralph Peterson. Canta in diferite cluburi din Amsterdam, Toronto, Romania, Olanda, Spania. Dupa ce a concertat alaturi de Toma Dimitriu la festivalul Jazz in Church, Daniel Torres se stabilește pentru o perioada in Bucuresti, unde activeaza in Big Band-ul Radio, Bucharest Jazz Orchestra si colaboreaza cu numerosi muzicieni ai scenei de jazz din Romania.

Originar din Italia, Andrea Caruso a inceput educatia muzicala cu studiul clarinetului. Dupa ce descopera contrabasul, muzicianul isi dedica mare parte din timp acestui instrument. Studiaza contrabasul clasic la Conservatorul din Foggia unde ii are ca profesori pe Massimiliano Mauthe von Degerfeld, Maurizio Rolli, Luigi Giannatempo si Sandro Santa. Ulterior se muta in Groningen, Olanda, unde studiaza cu Catalin Rotaru si incepe sa cante cu diferiti muzicieni ai scenei internationale de jazz in proiecte precum Falga sau Trio Onirico. Studiaza cu muzicieni precum: John Patitucci, Joe Locke, John Webber, Tineke Postma, Marc Copland, J.D. Walter, Robin Eubanks. Sustine concerte in: Olanda, Belgia, Serbia, Germania, Elvetia, Lituania, China si SUA.

Nascut in Jacksonville, Florida, percutionistul american Owen Hart Jr. studiaza la Jacksonville University, iar in prezent este stabilit in Groningen, Olanda. Pe langa proiecte cu diferiti muzicieni din Europa si SUA, Owen Hart Jr. s-a numarat printre profesorii de baterie ai secției de jazz a Prince Claus Conservatoire din Groningen. Canta cu artisti precum David Berkman, Michael Moore, Benjamin Herman, EVA sau Paul Berner. In 2018 a predat la ACIMS – The Art of Collective Imagination Music School din Turcia.

Organizatori: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania prin Programul “Oportunitati la tine acasa” si Muzeul National Peles.
Parteneri: Banca Transilvania, ExcesMusic si Asociaţia Pro Valores.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Enjoy TV, Observator cultural, Radio Trinitas, Calendar evenimente, Roportal.ro, onlinegallery.ro, JurnalMM.ro, Capital cultural, Agentia de carte, Romania pozitiva.

Leave a Reply