Eva Garet, revelatia pianisticii romanesti, alaturi de Alley of Winds, invitati ai Stagiunii de colectie de la Biblioteca Nationala a Romaniei

Biblioteca Nationaa a Romaniei (Bd. Unirii nr. 22), gazduieste luni, 25 martie 2019, de la ora 17:30, penultimul eveniment al acestui sezon din Stagiunea de colectie, o seara în care publicul va fi invitat să descopere arta interpretativa a sase tineri artisti care uimesc juriile de specialitate la concursuri naționale si internationale.

Protagonistii Vol. 6 al Stagiunii vor fi: Cvintetul “Alley of winds”, alcatuit din studenti ai Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti si Eva Garet, revelatia pianisticii romanesti.

Spectacolul este inclus in cel de-al treilea sezon al Stagiunii de colectie, parte a proiectului ambitios „100 de ani in 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, cu sprijinul Primariei Sectorului 1 Bucuresti, prin Centrul Cultural Sector 1.

Vor putea fi ascultate opusuri semnate de:  Vasile Jianu, Didier Favre, Fridolin Dallinger, Nikolai Rimsky Korsakov, Mihail Glinka, Alexander Scriabin, George Enescu, dar si o piesă a Clarei Schumann, creatoare si pianista de la carei nastere se implinesc 200 de ani.

Dintre documentele propuse in cadrul expozitiei de partituri cu semnificatii istorice ies in evidenta: Albumul de materiale biografice ce au apartinut pianistei Maria Szymanowska, publicat de  Polskie Wydawnictwo Muzyczne (Editura Poloneza de Muzica),  in 1953. Acest album reuneste manuscrisele in facsimil si semnaturile unor mari compozitori, printre care si Clara Schumann – Leipzig, 21 Noi. 1848.

Lieder und Gesänge de Robert si Clara Schumann au fost editate in 1899 de Breitkopf & Härtel, si sunt aranjate pentru pian de Salomon Jadassohn. Clarei Schumann ii apartin doua opusuri (Op. 13 si Op.23 ), Lieduri pe versuri de Hermann Rollet.  In volumul Cadente pentru Concertul de  pian Nr. 4, in Sol Major de Ludwig van Beethoven Clara Schumann este autoarea uneia dintre cadentele partii intai, alaturi de alti compozitori si pianisti precum:  Ferruccio Busoni, Arthur Rubinstein sau Camille Saint-Saëns.

Gazde si ghizi printre manuscrise, tiparituri si artisti vor fi Raluca Bucinschi si Sebastian Craciun.

Accesul este liber, in limita locurilor disponibile, pe baza inscrierii in prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

***

Cvintetul “Alley of winds” este alcatuit din: flautista Diana Elena Elenescu – absolventa a Colegiului National de Arte „Octav Bancila” din Iasi, in prezent studenta in anul IV, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti; clarinetistul Gabriel Dominic Martinas, discipol al profesorului Emil Visenescu, un tanar muzician care a concertat pe scene importante din tara, dar si din Italia si Lithuania si a participat la cursuri de maiestrie sustinute de Horia Dumitrache si Mathias Müller; oboistul David Daniel Dinu, student în anul II al Universitatii de Muzica Bucuresti; fagotista    Alexandra Maria Stanciu, absolventa a Colegiului de Arta „Carmen Sylva“ din Ploiesti, studenta la clasa conf. dr. Godri Orban, colaboratoare a numeroase ansambluri de prima valoare: Orchestra Nationala Radio; Filarmonica George Enescu; Camerata Regala; Orchestra Romana de Tineret si cornistul Gheorghe Ciprian Mihai elev al profesorului Constantin Pauna la Colegiul National de Arte ,,Dinu Lipatti”.

Eva Garet este un talent deosebit, o foate tanara pianista considerata de specialisti un fenomen artistic al pianisticii romanesti.  Ea are 13 ani, este eleva a Colegiului National de Muzica “George Enescu”, unde studiaza cu profesoara Mihaela Zamfirescu.

Pana acum a castigat: Trofeul „Lira de aur” – Suceava 2016, premii I la concursurile: „Pro Piano”, „Milennium Piano”, „Ada Ulubeanu”, „Victor Giuleanu”, „Tinere talente”, la Olimpiadele Naționale de Muzică, Premiul al II-lea la Jeunesses International Music Competition – 2016.

Un an mai tarziu, pianista Eva Garet se numara printre laureatii primei editii a Concursului de Pian „Ricard Viñes” de la Lleida, Spania, obtinand Premiul I, dupa ce obtinuse Trofeul “Dinu Lipatti” al dificilului Concurs „Drumul spre celebritate” de la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia. Acest trofeu obtinut i-a adus patru oportunitati de afirmare: debutul cu Orchestra de Camera Radio la Sala Radio,     intr-un concert difuzat in transmisiune directa la Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical, concert cu Orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Ramnicu Valcea, primul recital la Ateneul Roman, in cadrul „Stagiunii de marti seara” si un recital in cadrul „Mogosoaia Clasic Fest”, editia a VII-a.

Anul trecut Eva Garet a obtinut Marele Premiu la Concursul „Pro Piano”, a obtinut singurul premiul I la Concursul „Mihaela Ursuleasa” si a fost singura europeana laureata la Concursul de la Ettlingen (Germania). De curand a obtinut Mentiunea de onoare castigata la categoria pian a dificilului concurs international Concertino Praga.

Mai multe amanunte pe: www.ucimr.ro si pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania

Co–organizator: Biblioteca Natională a Romaniei

Proiect finantat de: Primaria Sector 1 Bucuresti, prin Centrul Cultural Sector 1, in cadrul programului „Centenar pentru toti sesiunea 2017-2020”

Parteneri: ExcesMusic, programul Oportunitati la tine acasa derulat de UCIMR, Asociatia Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitiva.

Volumul 7, propune in finalul Stagiunii de colectie, Ediția a III-a, un recital eveniment susținut de pianista Madalina Pasol. Ea va aduce un omagiu celui mai mare pianist roman prin reinterpretarea lucrarilor prezentate de Dinu Lipatti in ultimul sau recital din 16 septembrie 1950, de la Besançon. Acest recital va avea un plus de spectaculozitate prin invitarea unor balerini, solisti ai Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”. Denisa Anastasiu si Relu Dobrin vor oferi momente coregrafice de mare sensibilitate, inspirate de valsurile lui Frederic Chopin. Spectacolul va avea loc  luni, 8 aprilie, de la ora 17:30.

Leave a Reply