Eva Garet, copilul minune al pianisticii romanesti…protagonista Turneului Citadele Muzicale 8

In perioada 24 mai – 2 iunie 2019 va avea loc, in organizarea Asociatiei Pro Valores, Turneul “Citadele Muzicale”, editia a VIII – a, un eveniment care isi doreste transformarea unor spatii in citadele culturale, spirituale, in fortarete cu adevarat artistice, puse in slujba salvarii culturale a unor comunitati asediate in zilele noastre de nonvalori.

Protagonista turneului este Eva Garet, copilul minune al pianisticii romanesti, care dupa succese impresionante pe scene importante si la competitii de mare valoare, acum se afla in fata primului sau turneu.

La numai numai 13 ani, ea va face un adevarat maraton pianistic, prezentand un program deosebit de dificil, dar si de atragator, publicului din 6 orase.

Opusuri de: Bach, Haydn, Liszt, Dohnanyi, Ceaikovski, Scriabin si Enescu vor putea fi ascultate in versiunea interpretativa a Evei Garet la Galati, Mogosoaia, Onesti, Tecuci, Sinaia si Suceava.

Primul eveniment din cadrul turneului va avea loc vineri 24 mai 2019, de la ora 18 si va fi gazduit de impresionantul Palat Episcopal din Galati, Sediul Muzeului Istoriei si Spiritualitatii Crestine de la Dunarea de Jos. Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile. Accesul se face prin strada Domneasca, nr. 141.

Vor urma: Palatul Mogosoaia (duminica 26 mai), in finalul Mogosoaia ClasicFest editia a VIII-a, Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” din Onesti (joi 30 mai), Ateneul din Tecuci (vineri 31 mai), Castelul Peles din Sinaia (sambata 1 iunie) si Colegiul de Arta “Ciprian Porumbescu” din Suceava (duminica 2 iunie), in cadrul Galei Concursului “Lira de aur”.

Eva Garet, nascuta la Bucuresti pe 10 mai 2006, studiaza pianul de la varsta de 5 ani. Este eleva profesoarei Mihaela Zamfirescu, in clasa a VI-a la Colegiul National de Muzica “George Enescu”. A castigat premii intai, premii intai de excelenta sau mari premii la numeroase competitii din Romania: Pro Piano, Millennium Piano, Gradus ad Parnassum, Victor Giuleanu, Ada Ulubeanu, Piano ArtIS si Olimpiada Nationala de Interpretare Instrumentala. In 2016, la numai 10 ani, Eva Garet devine cea mai tanara castigatoare a trofeului “Lira de Aur”, prestigioasa competitie a tinerilor muzicieni sub 18 ani. Concursul “Lira de Aur“ acorda incepand cu editia a 40-a Premiul special “Eva Garet“ celui mai tanar finalist.

In 2017, Eva castiga trofeul “Dinu Lipatti” al concursului “Drumul spre celebritate” intre concurenti cu varste pana la 26 de ani, iar un an mai tarziu cucereste singurul premiu I la primul concurs international „Mihaela Ursuleasa”, castiga premiul intai la “1st Ricard Viñes Piano Kids and Youth” din Spania, competitie sub emblema Alink-Argerich, devine primul pianist roman laureat la “Ettlingen International Piano Competition” din Germania, una dintre cele mai prestigioase competitii pianistice pentru juniori din lume.

De asemenea tot un 2018, la numai 11 ani, Eva Garet debuteaza la Sala Radio in compania Orchestrei de Camera Radio, sub bagheta dirijorului Stefan Novak, in Concertul pentru pian si orchestră nr. 23, K488 de W.A. Mozart, transmis in direct de Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural. Urmeaza imediat colaborarea cu Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Ramnicu Valcea, sub bagheta profesorului Bogdan Voda. In ianuarie 2018 Eva Garet debuteaza pe scena mare a Ateneului Roman, acompaniindu-l pe Alexandru Tomescu in “Balada” lui Enescu, ocazie cu care interpreteaza si Rapsodia Romana nr. 1 de George Enescu. Eva este de asemenea invitata in martie 2018 la “Stagiunea de marti seara” intr-un recital extraordinar la Sala Mica a Ateneului Roman, iar in iunie 2018 Eva este prezenta pe scena editiei cu numărul 7 a “Mogosoaia ClasicFest”.

In 2015 Eva a jucat in producția cinematografica olandeza “Disappearance” (Verdwijnen) in regia lui Boudewijn Koole, interpretand lucrari de Grieg, Schubert si Mendelssohn, sub regia muzicala a lui Alex Simu. In 2018, “Disappearance” castiga Premiul BUMA pentru “Cea mai buna coloana sonora intr-un film artistic”.

De curand a obtinut Mentiunea de onoare castigata la categoria pian a dificilului Concurs International Concertino Praga.

Evolutia Evei Garet poate fi urmarita pe pagina ei de facebook: @evagaretmusic.

Toate spectacolele din cadrul Turneului “Citadele muzicale”, editia a VIII-a, sunt caritabile, fondurile stranse prin donati la manifestarile amintite fiind destinate campaniei “Viitorul artei”, avand ca scop sprijinirea tinerilor muzicieni foarte valorosi.

Organiztor: Asociatia Culturala Pro Valores

Parteneri: Muzeului Istoriei si Spiritualitatii Crestine de la Dunarea de Jos, Farmaciile Myosotis, Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, Primaria Municipiului Onesti, Biblioteca Municipala „radu Rosetti” din Onesti, Fundatia Pelin, Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, Muzeul National Peles, Colegiul de Arta “Ciprian Porumbescu” din Suceava, Bucovina Club Rotary Suceava.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Calendar evenimente, Observator cultural, Agentia de carte, Radio Trinitas, JurnalMM.ro, Romania pozitiva, Roportal.ro, Artindex, Historia, Modernism, DCNews, Bucharest Cultural Events, UZP.

Leave a Reply