Dueluri pianistice la Palatul Mogosoaia

Editia a VIII-a a Mogosoaia ClasicFest, eveniment organizat de Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si Asociatia Culturala “Pro Valores”, propune duminica 12 mai 2019, de la ora 17, un adevarat duel pianistic in care se vor imbina spectaculozitatea si maiestria. Protagonistii recitalurilor gazduite de Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia sunt Trio Equilibrium si Horia Mihail.

Ioana Cojuharov, Marta Baceanu si Madalina Chiriac, membrele Trio-ului Equilibrium, propun un program pe cat de inedit, pe atat de fascinant pentru publicul larg. Ansamblul de pian la 6 maini, formula unica in spatiul muzical romanesc, va interpreta opusuri de: Carl Czerny – variatiuni pe teme din opere de Donizetti sau Bellini, Iosif Ivanovici – cu al sau celebru vals „Valurile Dunarii”, Henri Hausser, care a realizat un aranjament al uverturii operei „Barbierul din Sevilla” de Gioacchino Rossini sau Johann Strauss, cu nu mai putin celebrul „Radetzky March”.

Apoi, de la ora 18, pianistul Horia Mihail, aflat in plin turneu, se opreste cu al sau pian calator pentru a purta publicul in spatiul sonor clasic vienez, reprezentat de Haydn, Mozart si Beethoven

Accesul la cele doua concerte se face in baza rezervarii biletelor de intrare in muzeu (6 lei), pe adresa: asociatiaprovalores@gmail.com.                        

Toate spectacolele din cadrul Mogosoaia ClasicFest sunt caritabile, fondurile stranse prin donatii la manifestarile amintite fiind destinate campaniei “Viitorul artei”, avand ca scop sprijinirea tinerilor muzicieni foarte valorosi.

Cele trei membre ale Trio-ului Equilibrium au in comun acelasi parcurs muzical: mai intai ca eleve ale Colegiului National de Arte „Dinu Lipattiˮ din capitala, apoi ca studente la Universitatea de Muzica din Bucuresti, iar in prezent ca profesori de specialitate, dar si ca artisti interpreti. Repertoriul abordat este format din lucrari originale specifice pentru ansamblul de pian la sase maini, dar si din transcriptii si aranjamente realizate de compozitori de renume, concepute pentru a prezenta publicului o paleta cat mai variata de genuri muzicale.

Pianistul Horia Mihail se afla in plin Turneu National “Pianul calator” – editia a IX-a. Incepand din 2011 solistul concertist al Orchestrelor Radio a vizitat zeci de orase din tara insotit de pianul calator sau cantand pe pianele din orasele in care a ajuns. Acum, pianele calatoare puse la dispozitie de Radio Romania sunt incredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman.

In urma acestor turnee, Horia Mihail a realizat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflecta orientarile repertoriale prin care a trecut in turneul Pianul calator : Pe urmele lui Franz Liszt, Beethoven Romantic sau albumul inregistrat alaturi de Orchestra Natională Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.

In acest an, Horia Mihail a optat pentru o incursiune in clasicismul vienez. Un popas meditativ, odihnitor, asupra unor repere ale repertoriului pianistic reprezentate de Haydn, Mozart si Beethoven, cu trei sonate pentru pian reprezentative.

Urmatoarele manifestari din cadrul Mogosoaia ClasicFest editia a VIII-a vor avea loc duminica 19 mai 2019, tot de la ora 17. Atunci recitalul laureatilor Concursului “Drumul spre celebritate”, editia a IX-a: violonista Andra Lucia Matei si pianista Andra Margineanu,  va fi urmat de la ora 18, de intalnirea cu pianistul Catalin Raducanu care va propune un program integral rus, din care nu va lipsi Suita “Tablouri dintr-o expozitie”, lucrare care va marca implinirea a 180 de ani de la nasterea lui Modest Mussorgski.

Organizatori: Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si Asociatia Culturala “Pro Valores”.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Calendar evenimente, Observator cultural, Agentia de carte, Radio Trinitas, JurnalMM.ro, Romania pozitiva, Roportal.ro, Artindex, Historia, Modernism, DCNews, Bucharest Cultural Events, UZP.

Leave a Reply