Debuturi cu asteptari depasite

Doua manifestari de traditie, la a caror organizare contribuie Asociatia Pro Valores, si-au derulat primele evenimente in acest sfarsit de saptamana. Publicul dornic sa asiste la manifestari culturale calitative au umplut atat Holul de Onoare al Castelului Pelișor la primul recital din cadrul ediția a X-a a Stagiunii “Sunetul muzicii”, cat si Sala Scoartelor din Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia, la evenimentul inaugural al Mogosoaia Clasic Fest editia a VII-a.

 

Sâmbătă 31 martie 2018, la Castelul Pelisor, sub genericul “Armonii florale”, una dintre cele mai valoroase formatii camerale romanesti – Duo Kitharsis a incantat publicul prin rafinament interpretativ, omogenitate, expresivitate, propunand publicului un itinerariu sonor româno – spaniol, cu o translatie cu influente romanesti, in spatiul francez. Au putut fi ascultate lucrari de Catalin Stefanescu Patrascu, opusuri de Bela Bartok si Erik Satie, cu interesante influente folcorice romanesti, pentru ca in final sa fim purtati in insorita, ritmica si dinamica Spanie reprezentata de Joaquin Rodrigo si Manuel de Falla.

Pe 1 aprilie, iubitorii muzicii, dar si ai artelor plastice, nu s-au lasat pacaliti de vremea ploioasa si au luat cu asalt Palatul Mogosoaia, acolo unde a avut loc un dublu eveniment: un recital de pian complet iesit din comun, la care pianul a fost plasat intr-o padure de sevalete, pe care se aflau lucrari cu tematica florala, pentru prima oara expuse publicului, ce purtau semnatura lui Vasile Muresan – Murivale. Intrepatruderea dintre muzica si pictura a creat un efect deosebit de interesant. Publicul a fost electrizat de initiativa pianistului Lucian Velciu, care a alaturat teme care i-au făcut celebri pe Mozart, Paganini, dar și pe Michel Jackson, Queen, Clodplay sau Pink Floyd. Au fost interpretari pline forta, foarte spectaculoase, de mare virtuozitate, toate aceste ingrediente aducand publicului o energie care l-a facut sa ceara bis dupa bis.

Stagiunea “Sunetul Muzicii” de la Castelul Peles si Mogosoaia Clasic Fest vor avea peste doua saptamani un numitor comun: atat la Sinaia, cat si la Mogosoaia, vor canta membrii Cvartetului cu pian “Caudella”, un exceptional ansamblu, format la clasa maestrului Constantin Stanciu, de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi si care a cucerit laurii mai multor competitii. Violonista Ana-Maria Fotache, violista Loredana Apetrei, violoncelistul Florin Burlacu si pianistul Dragos Andrei Cantea, care in prezent se perfectioneaza in diferite in diferite centre universitare din Europa: Bolzano, Iași, Oslo, Viena, vor propune iubitorilor doua creatii mozartiene de mare dificultate.

Accesul se face pe baza de invitatie, care poate fi obtinuta scriind pe adresa: asociatiaprovalores@gmail.com

Leave a Reply