Cvartetul Solartis in „Stagiunea de colectie” de la Biblioteca Nationala

Dupa extraordinarul succes de acum cateva zile de la Moscova si Sankt Petersburg, Cvartetul Solartis este protagonistul volumului cu numărul 3 al Stagiunii de colectie de la Biblioteca Nationala a Romaniei. Concertul va avea loc luni 22 octombrie 2018, de la ora 17,30, in sala Atrium a Bibliotecii Nationale a Romaniei (Bd. Unirii nr. 22) si este parte din proiectul ambitios „100 de ani in 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si a Administratiei Fondului Cultural National.

Violonistele Simina Croitoru, Ana Maria Marian, violistul Daniel Vots si violoncelistul Andrei Nitescu, tineri extrem de talentati, bursieri ICon Arts, vor interpreta doua opusuri de mare atractivitate semnate de  Joseph Haydn si Antonin Dvorak.

Accentul expoziției adiacente va cadea pe tiparituri cu adevarat deosebite: colectia partiturilor de buzunar ale opusurilor de Haydn aparuta la sfarsitul secolului al XIX lea, la editura Eulenburg, care beneficiaza de ilustratia realizata de celebrul fotograf Bruno Reiffenstein si o editie critica a celor sase piese pentru pian op.52 de Antonin Dvorak, realizata dupa manuscrisul compozitorului.

Gazde si ghizi printre manuscrise, tiparituri si artisti vor fi Raluca Bucinschi si Sebastian Craciun.

Accesul este liber, in limita locurilor disponibile, pe baza inscrierii in prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

” Nu oricare patru muzicieni pot alcatui un cvartet de coarde. Trebuie sa fie patru oameni care sa aiba ca scop impartasirea muzicii atat unii altora dar si publicului ( Joseph Haydn, I.Weinberg 1964 ) ”.

Solartis Quartet s-a infiintat in anul 2012. Solartis Quartet a concertat pe aproape toate scenele bucureştene.  De asemenea, in activitatea lor nationala acestia au poposit pe scene consacrate din Cluj, Ploiesti, Timisoara, Iasi, Tulcea.

 In anul 2012 Solartis Quartet obtin prima lor distinctie si anume Premiul III la Concursul International de Cvartete ”W.A.Mozart”. In anul 2013 ei castiga Categoria de Muzica de Camera a Concursului ”Drumul spre celebritate”. Cea mai importanta distinctie in activitatea competitionala de pana acum o reprezinta insa reusita din 2014 cand Solartis Quartet, ca reprezentanti ai Romaniei, castiga Premiul al II-a si Premiul Special ”Antonin Dvorak” la Plovdiv International Chamber Music Competition. De-a lungul timpului au fost invitati sa participe la numeroase concerte sau festivaluri. In anul 2013 Solartis Quartet este onorat cu invitatia de a sustine un recital in cadrul Festivalului International ”George Enescu”, editia XXI, urmand ca o editie mai tarziu invitatia sa fie reinnoita, de data aceasta presupunand un concert pe scena Ateneului Roman alaturi de Filarmonica ”George Enescu” din Bucuresti, unde tinerii artisti au interpretat lucrarea ”Clouds” pentru cvartet de coarde si orchestra, compusa de Peter Ruzicka, chiar sub bagheta acestuia.

Solartis Quartet a participat la masterclass-uri cu profesori de renume din intreaga lume dintre care ii amintim pe Ştefan Metz (Rector al Conservatorului de Cvartete din Amsterdam si fost membru al Orlando Quartet), Bert Mooiman (profesor la Conservatorul din Haga), Johannes Meissl (Artis Quartet), Jan Talich (Talich Quartet), Razvan Popovici, Janis Malekis. In anul 2013 si in 2017 cei patru tineri castiga burse de perfectionare la Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, iar in vara anului 2016  aveau sa fie unul dintre cele 10 cvartete selectate din toata lumea pentru a participa la masterclass-ul ”ISA Summer Academy” sustinut la Viena.

Inca de la inceputul parcursului sau, Solartis Quartet s-a ocupat, in paralel cu traseul lor de ascensiune profesionala si de promovarea muzicii culte in Romania, avand ca scop principal apropierea generatiei tinere de aceasta latura a artei.  In 2013 a luat nastere primul proiect de acest gen, Solartis Quartet a organizat o stagiune de recitaluri camerale cu o frecventa saptamanala ce avea sa dureze un an. Aceasta lunga serie de concerte (desfasurate sub forma unor matinee muzicale, in fiecare zi de sambata) a dorit sa aduca publicului bucurestean o constanta in domeniul muzicii de camera, intr-un loc unde fiecare dintre noi putea veni sambata dimineata pentru a-si bea cafeaua si a asculta muzica de cea mai buna calitate. Proiectul a fost un real succes, astfel ca in anul 2014 ansamblul bucurestean a pornit un al doilea proiect, care urma sa aiba acelasi scop. Proiectul a fost intitulat ”Tonuri si Toane” si s-a compus din opt concerte desfasurate in sali consacrate din Bucuresti la distanta de o luna unul fata de celalalt, ce aveau sa reprezinte un parcurs prin istoria muzicii de gen din perioada clasica pana in perioada moderna.

Mai multe amanunte pe: www.ucimr.ro si pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania

Co–organizator: Biblioteca Nationala a Romaniei

Proiect co-finantat de: Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Administratia Fondului Cultural National

Parteneri: ExcesMusic, prin programul Oportunitati la tine acasa si Asociatia Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitiva.

Volumul 4 al Stagiunii de colecție va avea loc luni, 29 octombrie, de la ora 17:30, iar invitat va fi Duo Kitharsis.

Leave a Reply