Culori si armonii sonore la Palatul Episcopal din Galati
Joi 19 septembrie 2019, incepand cu ora 18:00, Muzeul Istoriei, Culturii si Spiritualitatii Crestine de la Dunarea de Jos, va fi gazda unui eveniment cultural complex. Vernisajul expozitiei temporare Mir si borangic, din colectia indragitei artiste galatene, cu studii de specialitate in tara si peste hotare, Camelia Ionescu Popa, va fi urmat de un recital extraordinar sustinut de Catalin Raducanu, unul dintre cei mai interesanti tineri pianisti ai Romaniei.
La evenimentul organizat de Muzeu in colaborare cu Asociatia Pro Valores, intrarea este libera, in limita locurilor disponibile, accesul facandu-se prin strada Domneasca, nr. 141, incepand cu ora 17:15.
Mir si borangic este o expozitie de pictura si iconografie. Artista Camelia Ionescu Popa, cu studii la Galati, Bucuresti si in Europa, mai ales in Italia, unde a si pictat in sfinte locasuri, alaturi de sotul sau, zugravul de biserici Ioan Popa, ne propune ”o perspectiva proprie si asumată duhovniceste asupra artei, o retrospectiva, o etapa a maturizarii”.
Camelia Popa rezonează perfect cu cei pentru care mostenirea inca palpabila, lasata nealterata de cei de demult, este un nesecat izvor de inspiratie pentru generatiile simtitoare, ganditoare si creative.
Născută pe 16 ianuarie 1979 la Galati, Camelia Ionescu Popa a inceput studiile de specialitate la Liceul de Arta “Dimitrie Cuclin”, Galati (1993-1997), urmand apoi cursurile Facultătii de Arte Decorative si Design, Secţia pictura monumentala (profesor Viorel Grimalschi) din cadrul Universitatii Nationale de Arta, Bucuresti (1997-2002).
Pianistul Catalin Raducanu va propune un program inedit care imbina armoniile clasice, cu sonoritatile contemporane. Vor putea fi audiate alaturi de opusuri de: Frederic Chopin, Alexandr Skriabin si Claude Debussy, piese de: Thelonius Monk, George Gershwin, Chick Corea sau Stevie Wonder.
Pianistul Catalin Raducanu este discipol al lui Viniciu Moroianu. Din 2007, pana in prezent a obținut peste 20 de premii la concursuri nationale și internationale. A fost bursier al Fundatiei Principesa Margareta, precum si al UNIMIR. A sustinut recitaluri in Germania, Italia si in foarte multe spatii culturale romanesti. A participat la cursuri de maiestrie sustinute de: Imre Rohmann, Tunde Kurucz, Gabriel Amiraș, Cristian Beldi, Martin Hughes, Andrei Gavrilov, Gerlinde Otto, Tilmann Kremer. Din anul 2017 este membru al ansamblului Traffic Strings si de asemenea face parte din proiectul CONNECTARTS, de promovare a tinerilor muzicieni, susținut de Asociația Culturală Izvor.
Recitalul este inclus în cadrul Turneului “Citadele muzicale”, iar toate manifestarile din cadrul evenimentului itinerant sunt caritabile, fondurile stranse prin donatii la manifestarile amintite fiind destinate campaniei “Viitorul artei”, avand ca scop sprijinirea tinerilor muzicieni foarte valorosi.
Organiztor: Muzeului Istoriei, Culturii si Spiritualitatii Crestine de la Dunarea de Jos
Parteneri: Asociatia Culturala Pro Valores, Farmaciile Myosotis
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Calendar evenimente, Observator cultural, Agentia de carte, Radio Trinitas, JurnalMM.ro, Romania pozitivă, Roportal.ro, Artindex, Historia, Modernism, DCNews, Bucharest Cultural Events, UZP.