Cristian Ruja, castigatorul trofeului “Florica Cristoforeanu” la editia a XI a a Concursului “Drumul spre celebritate”

Pe 29 februarie si 1 martie, in orașul natal al marii artiste Florica Cristoforeanu – Ramnicu Sarat, s-a desfasurat editia a XI-a a Concursulului International “Drumul spre celebritate”.

Tineri artisti lirici din Italia, Bulgaria, Republica Moldova si Romania au interpretat programe variate, spectaculoase, uimind spectatorii si juriul de specialitate din care au facut parte: soprana Cristina Simionescu, solista a Operei Nationale Romane din Iasi și conf.univ. dr. la Universitatea Nationala de Arte George Enescu, profesoara Maria Chihaia si criticul muzical Mihai Cosma, prof. univ. dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

45 de tineri cantareti au oferit o intrecere de inalt nivel artistic, un maraton muzical de neuitat, evolutiile acestora fiind rasplatite cu premii importante oferite de: Primaria Ramnicu Sarat, Consiliul Judetean Buzau, Orchestrele si Corurile Radio, Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu”, Asociatia “Pro Valores”, Uniunea de Creație Interpretativa a Muzicienilor din Romania, prin Programul “Oportunitati la tine acasa”.

Pe 1 martie, ziua in care Florica Cristoforeanu a parasit acesta lume, in urma cu 60 de ani, la Rio de Janeiro, a avut loc o expozitie dedicata marii artiste, in care am putut vedea fotografii din spectacole de pe scene celebre, afise, dedicatii date marii noastre cantarete de celebritatile lumii. Vernisajul a fost urmat de o sesiune de comunicari “Florica Cristoforeanu – 60” la care au luat cuvantul: primarul municipiului Ramnicu Sarat – Sorin Cirjan, directorul Centrului Cultural Florica Cristoforeanu din Ramnicu Sarat – prof. Violeta Vilcu, prof. univ. dr. Mihai Cosma, Presedintele Asociatiei Pro Valores – Sebastian Craciun si prof. Razvan Theo Chirac.

Apoi in fața unul public numeros a avut loc ceremonia de premiere si concertul gala al laureatilor Concursului “Drumul spre celebritate”, editia a XI-a.

Castigatorul Trofeului “Florica Cristoforeanu” a fost declarat baritonul Cristian Ruja, care a primit si premiul special pentru cea mai buna interpretare a unei piese romanesti.

Acesta s-a nascut in 1994 la Cugir, județul Alba. A absolvit Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova in anul 2013, loc in care si-a insusit bazele muzicale la clasa de pian a Paulei Georgescu, mai tarziu facand trecerea catre lumea cantului vocal la clasa tenorului Adrian Ghidiceanu.

In prezent este masterand anul II al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti la clasa prof. univ. dr. Bianca Manoleanu, totodata fiind artist liric al Corului Academic Radio.

Cristian Ruja a participat la numeroase masterclass-uri sustinute de cantareti importanti ca tenorul Alexandru Badea, baritonul Habela Marcin, basul George Crasnaru, baritonul Lucas Meachem (detinatorul premiului Grammy 2016), dar a luat parte si la prestigiosul Canto Vocal Program in Zagreb, Toulouse, Bordeaux, Bucuresti. A fost solist in lucrari vocal-simfonice de Brahms, Bruckner, Bach, Puccini, Haydn, dar si in opere de Purcell, Paul Constantinescu si Mozart.

Cristian Ruja, pe langa importantele premiile in bani, a obtinut un concert cu Orchestra de Camera Radio (6 mai 2020) si un turneu national de recitaluri sub genericul “Citadele muzicale”.

Co-organizatori: Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu”, Asociatia “Pro Valores”, Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, prin Programul “Oportunitati la tine acasa”, Orchestrele si Corurile Radio.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Trinitas, Observator Cultural, JurnalMM.ro, Agentia de carte.ro, Romania Pozitiva.ro, Bucuresteni.ro, Roportal.

Leave a Reply