Concursul Internațional ”Gheorghe Petrașcu” devine o tradiție

Concursul Internațional de Artă Plastică ”Gheorghe Petrașcu” se transformă   într-o tradiție a orașului Tecuci.

Muzeul de Istorie “Teodor Cincu” și Asociatia Pro Valores, organizează a doua ediție a competiției  dedicată memoriei primului mare pictor român devenit academician.

Întrecerea se adresează iubitorilor libertății absolute reprezentată de imaginație, în încercarea de a descoperi noi talente îndrăgostite de universul culorilor, formelor și expresiilor.

Concursul Gheorghe Petrașcu se va desfășura exclusiv on-line, iar participanții, împărțiți pe două categorii de vârstă, vor putea trimite fotografiile lucrărilor (pictură, grafică, tehnici mixte) și documentele necesare înscrierii în perioada 15 septembrie – 15 noiembrie 2023, pe adresa:

concursulgheorghepetrascu@gmail.com

Întrecerea artistică are trei perioade de înscriere (15 septembrie – 15octombrie, 16 – 31 octombrie si 1 -15 noiembrie 2023). Amănunte despre conditiile de participare la acest concurs găsiți pe: https://www.asociatiaprovalores.ro/concursul-gheorghe-petrascu-inscrieri/

Gheorghe Petrașcu se năștea la 1 decembrie 1872 la Tecuci. A fost o personalitate de primă valoare a artei românești. A devenit în anul 1936, primul membru al Academiei Române provenit din rândul artiștilor plastici. Absolvent al Şcolii de BelleArte din Bucureşti, şi-a continuat studiile la Academia „Julian” din Paris. După o primă expoziţie personală la Ateneul Român, a participat la expoziţiile saloanelor oficiale româneşti de la Barcelona, Paris, Veneţia, Zürich, impresionând prin cromatică și prin forţa expresivităţii din peisaje şi scene de interior.  

Concurenții vor putea trimite lucrări inspirate de următoarele teme în care a excelat maestrul omagiat: natură statică, peisaj, nud, flori și portret.

Creațiile premiate în urma hotărârii unui juriul condus de pictorul Gheorghe Dican – vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, vor intra în colecția Muzeului ”Teodor Cincu” din Tecuci și vor putea fi admirate în cadrul unei expoziții permanente. Trofeul Concursului “Gheorghe Petrașcu” va fi realizat de unul dintre cei mai valoroși ceramiști români, artistul George Dragomir. Premiile care îi așteaptă pe concurenți se ridică la valoarea de peste 10000 lei.

Regulamentul complet pe: https://www.asociatiaprovalores.ro/concursul-gheorghe-petrascu/

Co-organizatori: Muzeul de Istorie “Teodor Cincu” din Tecuci și Asociaţia “Pro Valores”

Parteneri: Primăria Tecuci, Uniunea Artiștilor Plastici din România și Fundația Har

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Agerpres, AmosNews, CooltNeamt, JurnalMM.ro, Agentia de carte.ro, Romania Pozitiva.ro, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism, Top Business, Piata de arta, Roportal.ro

 

Leave a Reply