Concursul “Drumul spre celebritate”…pe urmele marii cantarete Florica Cristoforeanu

Primaria Ramnicu Sarat, Consiliul Judetean Buzau, Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu”, Asociatia “Pro Valores”, Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, prin Programul “Oportunitat la tine acasa” aduc un omagiu marii cantarete Florica Cristoforeanu, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la trecerea in etenitate a acestei artiste care a dus gloria artei lirice romanesti pe cele mai importante scene ale lumii.

Concursul “Drumul spre celebritate”, dupa 10 ani petrecuti la Palatul Mogosoaia, se muta la Ramnicu Sarat. Competitia internationala aduce in orașul in care s-a nascut Florica Cistoforeanu peste patruzeci de tineri cantareti din Bulgaria, Italia, Republica Moldova și toate centrele muzicale importante ale României.

Din juriul de specialitate fac parte: soprana Cristina Simionescu, solista a Operei Nationale Romane din Iasi și conf.univ. dr. la Universitatea Nationala de Arte George Enescu, profesoara Maria Chihaia si criticul muzical Mihai Cosma, prof. univ. dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

Competitia se va desfaşura in perioada 29 februarie – 1 martie 2020, in spatiile Centrului Cultural din Ramnicu Sarat.

Intrarea publicului va fi libera atat la etapele concursului care se vor defasura sambata 29 februarie incepand cu ora 11, cat si la suita de manifestari de duminica.

Pe 1 martie, ziua în care Florica Cristoforeanu a parasit acesta lume, in urma cu 60 de ani, la Rio de Janeiro, va fi vernisată o expoziție dedicată marii artiste. Evenimentul va începe la ora 10,30. Apoi va avea loc o sesiune de comunicari “Florica Cristoforeanu – 60”, iar la ora 12 va avea loc ceremonia de premiere si concertul de gala al laureatilor Concursului “Drumul spre celebritate”, editia a XI-a, tot atunci vom putea afla si numele castigatorului Trofelui Florica Cristoforeanu.

Concursul “Drumul spre celebritate”, este singura confruntare muzicală din Romania care in afara unor importante premii in bani, creeaza trambuline de promovare a tinerilor muzicieni, castigatorul trofeului fiind invitaț sa sustina un concert in cadrul stagiunii Orchestrei de Camera Radio (sala Radio, 6 mai 2020), precum si recitaluri pe scene importante.

Florica Cristoforeanu este o voce singulara in peisajul liricii romanesti, stapanind toate registrele de soprana (de coloratura, lirica, dramatic, spinto), pana la mezzosoprana si contralto. Ea s-a nascut la Ramnicu Sarat in 1886, iar in anul 2020 se implinesc 60 de ani de la trecerea sa in eternitate (1 martie – Rio de Janeiro, Brazilia). A interpretat peste 40 de roluri in cele mai cunoscute opere si peste 40 de roluri in operete. A fost aclamata la Teatrul „Adriano” din Roma (1922), „Regio” din Torino, „Constanzi” din Roma, Teatrul „Colon” din Buenos Aires si la „Teatro alla Scala” din Milano. A intreprins turnee artistice in Danemarca, Norvegia, Spania, Chile, Argentina, Brazilia.

Co-organizatori: Primaria Ramnicu Sarat, Consiliul Judetean Buzau, Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu”, Asociatia “Pro Valores”, Uniunea de Creație Interpretativa a Muzicienilor din Romania, prin Programul “Oportunitati la tine acasa”, Orchestrele si Corurile Radio.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Trinitas, Observator Cultural, JurnalMM.ro, Agentia de carte.ro, Romania Pozitiva.ro, Bucuresteni.ro, Roportal

Leave a Reply