Concert „5 pentru Vieru”: un omagiu creativ despre esente ale emotiei umane

Joi, 5 septembrie, de la ora 16:00, publicul este invitat la Sala de concerte a Castelului Peles la un nou eveniment parte din Stagiunea „Citadela Artelor”. Deschiderea sezonului de toamna al stagiunii va avea loc printr-un concert aparte care va omagia personalitatea creatoare a compozitorului Anatol Vieru, de la a carui disparitie se implinesc mai bine de 20 de ani.

Concertul este parte din proiectul „5 pentru Vieru” in cadrul caruia 5 compozitori au realizat lucrari noi pe care le-au compus cu inspiratia temelor si particularitatilor stilistice vieriene. La aceeasi provocare au raspuns 5 muzicieni care vor interpreta cu prospetime lucrarile propuse, scopul proiectului fiind acela de a apropia mai mult publicul de azi de creatia lui Anatol Vieru, compozitor marcant pentru muzica clasica romaneasca de secol XX si unul dintre cei mai interesanti creatori din istoria recenta.

In rolul de amfitrion va fi Sebastian Craciun. Intrarea va fi liberă, prin rezervare la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

In cadrul proiectului „5 pentru Vieru”, Sabina Ulubeanu, Mihai Murariu, Sebastian Androne-Nakanishi, Sebastian Tuna si Andrei Petrache au lucrat in perioada Festivalului ICon Arts Transilvania, sub indrumarea compozitoarei Diana Rotaru, aprofundand muzica lui Anatol Vieru din perspectiva analitica, emotionala, umana, intr-un demers de recuperare si redescoperire a geniului sau.

Fiecare si-a exprimat apartenenta la spatiul componistic romanesc prin intermediul unei lucrari dedicate cate unui instrument solo. Ei eu fost alesi in urma unei selectii la nivel national, de catre o comisie internationala formata din compozitorii Dan Dediu, Doina Rotaru si Diana Gheorghiu – curator muzical, chitaristul german Reinbert Evers si doamna Kazuko Shimada – presedinta asociatiei japoneze Romanian Music Society, partener al proiectului.

Lucrarile nou compuse vor fi ascultate atât in Romania, cat si in Japonia, prin introducerea lor in repertoriul obligatoriu din etapa finala a unui concurs prestigios de interpretare muzicala organizat la Tokyo si ajuns la cea de a 15-a editie. Muzica romaneasca va avea, astfel, ocazia sa fie cunoscuta si apreciata de sute de interpreti din intreaga lume, ce se vor stradui sa o cante la cel mai inalt nivel.

La concertul de la Castelul Peles vor interpreta: Mihai Murariu – pian, Andreea Timiraș – violoncel, Ladislau Csendes – vioara, Adrian Buciu – flaut, Irina Radulescu – marimba.

„5 pentru Vieru” este un proiect cultural organizat de UCIMR si co-finantat de AFCN.

 

Leave a Reply