Castelul Peles devine o „Citadela a Artelor”

Stagiunea „Sunetul Muzicii” de la Castelul Peles, dupa 10 ani si numeroase evenimente culturale sustinute la Sala de Concerte, primeste o infatisare noua si un format mai cuprinzator reunite sub numele de „Citadela Artelor”.

Primul eveniment, intitulat „The Land of Dreams” va avea loc sambata, 23 martie 2019, de la ora 16:00, invitati fiind membrii formatiei Sorin Zlat Quartet, unul dintre band-urile de referinta ale jazz-ului autohton. Deschiderea noii stagiuni va aduce in premiera prezentarea colectiei de instrumente muzicale cu semnificatie istorica, alese din patrimoniul Muzeului National Peles.

Evenimentul va fi prezentat de Sebastian Craciun, iar intrarea va fi libera, in baza invitatiei solicitate la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

Organizatorii, Muzeul National Peles si Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, promit o serie noua de evenimente culturale in Sala de concerte a Casetelului Peles unde publicul va fi invitat sa ia parte la un adevarat regal al artelor care va cuprinde, pe langa concertele de jazz si muzica clasica si spectacole de dans contemporan, expozitii speciale, iar fiecare eveniment va prezenta povestea unui obicect cu semnificație din patrimoniul Castelului Peles. Si anul acesta, evenimentele se vor desfasura lunar in perioada martie – octombrie.

Primii artisti invitati sa faca parte din „Citadela Artelor” sunt Sorin Zlat – pian, Mihaela Alexa – voce, Michael Acker – contrabas si Gabi Matei – percutie, reprezentand componenta unuia dintre cele mai longevive cvartete jazz din Romania, implinind recent 10 ani de activitate. Liderul grupului, Sorin Zlat, este primul pianist strain care reuseste sa cucereasca ravnitul premiu „The Great American Jazz Piano Competition”, considerat cel mai prestigios concurs de pian solo din SUA cu o tradiție de peste 30 de ani, artistul devenind astfel si primul roman care primeste un premiu de o asemenea anvergura.

La concertele pe care le-au susținut in Romania, Europa si S.U.A membrii grupului si-au propus si continua sa incante publicul cu lucrari originale compuse pentru albumul „Endurance”, cu standarde de jazz reorchestrate in maniera proprie. La concertul de sambata artistii vor interpreta, totodata, si lucrari noi ce vor aparea pe urmatorul disc, „The Land of Dreams”.

Prin această fuziune de stiluri, grupul a câștigat recunosterea publicului de jazz din Romania, Europa si SUA, bucurandu-se de numeroase concerte pe scenele unor cluburi si festivaluri celebre, precum: Montreux Jazz Festival, Jacksonville Jazz Festival (S.U.A), Garana Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Timisoara Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival sau la Ronnie’s Scott, Kings Place din Londra, Nardis Club (Istanbul), Jazz Cafe (Montreux), B-flat (Berlin), Pera Fest (Turcia), Getxo Jazz Festival (Spania), Jacksonville Jazz Festival (S.U.A), Monaco Jazz Festival etc. De-a lungul timpului, Sorin Zlat Quartet a cantat pe aceeasi scena alaturi de nume mari ale jazzului: Lee Ritenour, Ravi Coltrane, Brandford Marsallis, Joey Calderazzo, Tito Puente si Jeff Ballard. La data de 28 mai 2017, Sorin a fost invitat ca headliner la festivalul  din S.U.A „Jacksonville Jazz Festival” sa concerteze in aceeasi seara si pe aceeasi scena alaturi de Chick Corea Trio, Joey Alexander Trio si The Commodores.

Sorin Zlat – pianist de jazz, clarinetist, compozitor, orchestrator si laureat a peste douazeci de premii nationale si internationale, este unul dintre cei mai talentati muzicieni romani de jazz ai momentului. A inceput studiile muzicale la varsta de sapte ani, primele instrumente studiate fiind vioara si clarinetul la Liceul de Arta „George Apostu” din Bacau. Este absolvent al Facultatii de Muzica „George Enescu” din Iasi, sectia clarinet clasic, si masterand al Universitatii de Muzica din Bucuresti, sectia jazz, instrument-pian la clasa renumitului pianist si profesor de jazz Mircea Tiberian. Sorin a creat un repertoriu ce contine piese de jazz originale, precum si standarde reorchestrate, variind prin stilurile latin, jazz, pop si clasic, orchestrate pentru a reflecta stilul său interpretativ unic care i-a adus recunoasterea instanta pe scena de jazz europeana si nord americans.

Printre numeroasele premii câștigate de Sorin Zlat se numără Marele Premiu în cadrul Competitiei de Jazz din Jacksonville, Florida, Statele Unite ale Americii (2015), Marele Premiu in cadrul Competitiei de Jazz din Monaco (2013), Marele Premiu in cadrul Competitiei de Jazz din Montreux (2015), precum si Premiul pentru Cel Mai Bun Muzician de Jazz pentru anii 2014, 2015, acordat de Fundatia de Jazz Muzza. In vara anului 2015, Sorin a lansat albumul Endurance ce contine piese solo, in formula de trio, precum si compozitii personale, un album primit cu multa apreciere de catre iubitorii de jazz.  La inceputul anului 2019, Sorin Zlat a primit la Bacau, orasul sau natal, titlul de „Cetatean de onoare” si „Cheia Orasului”. De asemenea, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor i-a acordat „Premiul pentru Jazz”.

Stagiunea „Citadela Artelor” este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania in parteneriat cu Muzeul National Peles.

Parteneri culturali: Exces Music, Programul „Oportunitati la tine acasa” derulat de UCIMR, Asociatia Pro Valores.

Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Observator cultural, Radio Trinitas, Agentia de Carte, Ro Portal, Romania Pozitivă, Calendar Evenimente, Bucuresteni.ro, Onlinegallery.ro, Jurnalmm.ro

Urmatorul eveniment din „Citadela Artelor” se va intitula „Armonii Pascale” și va avea loc sambata, 20 aprilie, de la ora 16:00, avandu-i invitati pe actrita Lamia Beligan si pe multi-instrumentistul Nicolae Szekely. Intrarea va fi libera prin solicitarea invitatiei la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

Leave a Reply