Armonii poetice la Palatul Mogosoaia

Debuteaza la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia editia a III-a a Festivalului “Armonii poetice”. Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti ai Asociatia Culturala “Pro Valores” va invita la un nou regal de poezie si muzica pe care nu trebuie sa-l ratati.

Prima manifestare va avea loc sambata 25 august, de la ora 12, cand in Lapidarium, actrita Lamia Beligan si Nicolae Szekely, la lauta si chitara renascentista, va vor invita  in spatii poetico-muzicale din perioada Renasterii europene. in aceeasi zi, dar de la ora 17 si in Sala Scoartelor, creatii de Mihai Eminescu, George Enescu si Dinu Lipatti, vor rasuna sub genericul “Coloane Culturale Romanesti”, in interpretari semnate de actorul Adrian Titieni si de pianistul Horia Maxim.

Lamia Beligan a absolvit Academia de Teatru si Film Bucuresti, promotia 1990, clasa profesorului Ion Cojar. A debutat la Teatrul National din Craiova, cu rolul Honey din “Cui i-e frica de Virginia Woolf?” de Edward Albee. Acum este actrita a Teatrului National din Bucuresti. In 2017 – 2018  a obtinut mari succese in spectacolele:  Vivien Leigh: Ultima Conferință de presa, Doua pe fata, doua pe dos si Sinucigașul. A fost distinsa cu: Premiul Fundaţiei Silvia Popovici pentru cea mai buna actrita a anului 1998; Leul de Argint pentru filmul “Hotel de lux” in regia lui Dan Pita, rolul Marta, 1992; Premiul de interpretare pentru rolul Gwendolline din comedia muzicala după piesa „Buna seara, domnule Wild”, la Festivalul International de la Liverpool, 1990; Medalia Meritul Cultural conferita de presedintele Romaniei.

Nicolae Szekely a castigat in 1987 locul I la Festivalul National de Chitara Clasica de la Sinaia. După 1988 se stabileste in Hunedoara. In anii 90 organizeaza festivalul „Zilele Chitarei Clasice”. Lutierul Gyorgy Lorinczi din Tg Mures ii deschide apetitul pentru instrumente deosebite: vihuela si lauta, instrumente care ii acapareaza intreaga pasiune pentru muzica. Este activ la festivalurile medievale din tara si participa la un master-class cu Hopkinson Smith, care ii dezvăluie din tainele tehnicii speciale a acestor instrumente. A sustinut recitaluri de muzica renascentista la: Cetatea Neamţului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificata de la Biertan, Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti, Cetatea Rasnov, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelica Medias. In anul 2017 a fost protagonistul Turneului National “Muzica Palatelor Romaniei”, editia a V-a.

Adrian Titieni este recunoscut in egala masura pentru rolurile pe care le-a jucat pe cele mai importante scene ale teatrului romanesc, in regii semnate de adevarati maestrii, cat si pentru filmografia de invidiat. De asemenea, este profesor universitar la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica ”I.L.Caragiale”, institutie pe care a si condus-o in calitate de rector. Dintre numeroasele premii cu care a fost onorat amintim: Premiul pentru cel mai bun actor de comedie la FESTCo 2008, Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional „GrandOff”, Varsovia (2010), Premiul pentru interpretarea masculina, in cadrul Premiilor Uniunii Cineastilor din Romania (2011), Premiul Gopo pentru cea mai buna interpretare masculina pentru rolul doctorului Crisan din filmul lui Adrian Sitaru, “Din dragoste cu cele mai bune intentii” (2012). In anul 2016 I s-a acodat Premiul Bayard pentru cel mai bun actor, pentru rolul tatalui din „Ilegitim”, de Adrian Sitaru, la Festivalul Internațional al Filmului Francofon din Namur (Belgia) si, de asemenea, a fost distins de Festivalul Național de Film de la Chicago cu Premiul “Silver Hugo” pentru cel mai bun actor, pentru rolul din filmul lui Cristian Mungiu, „Bacalaureat”.

Horia Maxim este „… un interpret captivant, cu un tuseu superb si o tehnica impecabila, sobru, dar cu o sensibilitate voit „bine temperata”, cu o inteligenta si o claritate in exprimare regasite in constructia riguroasa si fluenta, avand si anvergura si stralucire si poezie…” (Anca Florea – www.onlinegallery.ro). Considerat a fi unul dintre cei mai buni pianisti ai generaţiei sale, Horia Maxim este un muzician a carui prezenta constanta pe scena salilor de concerte ofera una dintre cele mai importante referinte despre talentul sau artistic. Anvergura staturii sale de interpret este sugerata, nu mai putin, de complexitatea expresiei muzicale demonstrate de acesta in abordarea unui repertoriu vast si complex, atat ca solist concertist – colaborator, in peste cinci sute de concerte, al majoritatii orchestrelor simfonice din Romania – cat si ca partener al unor importanti interpreti romani si straini (ex. “Maxim Quartet” – grup constituit in anul 2011), in recitaluri camerale sustinute pe scene din tara si din Germania, Franța, Italia, Austria, Israel, Japonia.

 Accesul se face pe baza de invitatie, care poate fi obţinuta scriind pe adresa: asociatiaprovalores@gmail.com.

A doua zi, duminica 26 august, de la ora 12, in Lapidarium va incepe un spectacol inedit, cu titlul “Dans, dans, dans…”. Pe scena se vor afla actrița Medeea Marinescu, violoncelistii Ella Bokor și Mircea Marian – componentii Duo Cello Jaya, dar si creatiile fotografice semnate de Alina Usurelu. Ultima manifestare va avea loc in aceeasi zi, de la ora 17, in sala Scoartelor, cand soprana Sorina Munteanu, pianista Viorela Ciucur si actorul Marius Bodochi, vor readuce in atentia spectatorilor creatia poetica si muzicala de la 1918, spectacolul desfasurandu-se sub titulatura “Romania 100”. 

Organizatori: Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si Asociatia Culturala “Pro Valores”.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Calendar evenimente, Observator cultural, Agentia de carte, Radio Trinitas, JurnalMM.ro, Romania pozitiva, Roportal.ro, Artindex, Historia, Modernism, DCNews, Bucharest Cultural Events, UZP.

Leave a Reply