Armonii pascale la Palatul Mogosoaia

Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si Asociatia Culturala Pro Valores va invita la deschiderea editiei a VIII-a a Mogosoaia ClasicFest, eveniment de traditie gazduit de Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia.

Duminica 21 aprilie 2019, de la ora 18, sub genericul “Armonii Pascale”, actrita Lamia Beligan si multi-instrumentistul Nicolae Szkely vor realiza un spectacol de intensa emotie, in care poezia religioasa se va imbina cu sonoritatile aranjamentelor muzicale realizate la nai, duduk, ney, kawala egipteană, caval sau flaut de bambus.

Accesul se face in baza rezervarii biletelor de intrare in muzeu (6 lei), pe adresa: asociatiaprovalores@gmail.com.

Lamia Beligan a absolvit Academia de Teatru si Film București, promotia 1990, clasa profesorului Ion Cojar. A debutat la Teatrul National din Craiova, cu rolul Honey din “Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee. Acum este actrita a Teatrului National din Bucuresti. În 2017 – 2018 a obtinut mari succese in spectacolele: Vivien Leigh: Ultima Conferinta de presa, Doua pe fata, doua pe dos si Sinucigasul. A fost distinsa cu: Premiul Fundatiei Silvia Popovici pentru cea mai buna actrita a anului 1998; Leul de Argint pentru filmul “Hotel de lux” in regia lui Dan Pita, rolul Marta, 1992; Premiul de interpretare pentru rolul Gwendolline din comedia muzicala dupa piesa „Buna seara, domnule Wild”, la Festivalul International de la Liverpool, 1990; Medalia Meritul Cultural conferita de presedintele Romaniei.

Nicolae Szekely a castigat in 1987 locul I la Festivalul National de Chitara Clasica de la Sinaia. După 1988 se stabileste in Hunedoara. In anii 90 organizeaza festivalul „Zilele Chitarei Clasice”. Lutierul Gyorgy Lorinczi din Tg Mures ii deschide apetitul pentru instrumente deosebite: vihuela si lauta, instrumente care ii acapareaza intreaga pasiune pentru muzica. Este activ la festivalurile medieval. A sustinut recitaluri de muzica renascentista la: Cetatea Neamtului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificata de la Biertan, Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti, Cetatea Rasnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelica Medias. In anul 2017 a fost protagonistul Turneului National “Muzica Palatelor Romaniei”, ediția a V-a.

Urmatoarele manifestări din cadrul Mogosoaia ClasicFest editia a VIII-a vor avea loc duminica 5 mai 2019. De la ora 17, pianista Madalina Pasol va aduce un omagiu celui mai mare pianist roman prin reinterpretarea lucrarilor cantate de Dinu Lipatti, in ultimul sau recital din 16 septembrie 1950, de la Besançon. Apoi, de la ora 18, Olivia Iancu si Claudiu Lobont, sub genericul “Meraviglia”, se vor transforma in adevarati arheologi sonori, interpretand la theorbe opusuri din secolele XIV – XVIII, semnate de: Francesco LANDINI, Giovanni ZAMBONI-ROMANO, Adam FALKENHAGEN, Valentinus BAKFARK, Georg Friedrich HANDEL sau Giovanni Girolamo.

Toate spectacolele din cadrul Mogosoaia ClasicFest sunt caritabile, fondurile stranse prin donatii la manifestarile amintite fiind destinate campaniei “Viitorul artei”, avand ca scop sprijinirea tinerilor muzicieni foarte valorosi.

Amanunte pe: www.asociatiaprovalores.ro

Organizatori: Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si Asociatia Culturala “Pro Valores”.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Calendar evenimente, Observator cultural, Agentia de carte, Radio Trinitas, JurnalMM.ro, Romania pozitiva, Roportal.ro, Artindex, Historia, Modernism, DCNews, Bucharest Cultural Events, UZP.

 

 

Leave a Reply