“Armonii corale” in sezonul 3 al „Stagiunii de colectie” de la Biblioteca Nationala

Dupa succesul primei serate din cel de-al treilea sezon al Stagiunii de colectie de la Biblioteca Nationala a Romaniei, sunteti invitati la nou spectacol eveniment, care va avea loc luni 28 ianuarie 2019, de la ora 17,30 si va fi gazduit de sala Atrium a institutiei amintite (Bd. Unirii nr. 22).

Sub genericul „Armonii corale”, unul dintre cele mai valoroase ansambluri vocale romanesti v-a pregatit un program deosebit in care atributele principale sunt varietatea si spectaculozitatea. Corul Canticum, dirijat de Razvan Rados, va interpreta bijuterii sonore din creatia romaneasca si internationala.

Spectacolul este parte din proiectul ambitios „Centenar pentru toți – Sesiunea 2017 – 2020”, organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, cu sprijinul Primariei Sectorului 1 Bucuresti, prin Centrul Cultural Sector 1.

Accentul expozitiei adiacente va cadea pe Volumul „Opere alese” – o editie îngrijita de Prof. Ioan D. Chirescu  (Maestru emerit al Artei, Laureat al Premiului de Stat), aparuta la Editura de Stat pentru Literatura si Arta, care are o reproducere dupa o pictura de Camil Ressu, in care este prezentat compozitorul Dumitru Georgescu Kiriac si autograful acestuia. Portretul de pe coperta, este dupa un basorelief al sculptorului  Ion Vlad.

Din proprietatea autorului, Bilioteca Nationala a Romaniei mai detine Cantece populare romanesti, lucrari care fac parte din colectia Biblioteca muzicala romana, aparute in 1870. Din repertoriul Corului Scoalei Normale din Galati, avem 15 Coruri barbatesti, pentru usul scoalelor normale, seminariilor, liceelor si reuniunilor scolare publicate de Teodor Teodorescu, in 1890, la editura Isidore Kauffmann din Galati si dedicata Domnului Solomon Halita, inspectorul invatamantului primar si normal-primar, directorul Scoalei Normale de invatatori din Galaţi. Din aceste coruri mai fac parte si Imnul Regal de Eduard Hübsch sau Desteapta-te romane.

Gazde si ghizi printre manuscrise, tiparituri si artisti vor fi Raluca Bucinschi si Sebastian Craciun.

Accesul este liber, in limita locurilor disponibile, pe baza inscrierii in prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

Corul Canticum adresează tuturor o invitatie in lumea artei corale de calitate. Ansamblul a debutat pe scena Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti in primavara anului 2015. Evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit, iar Corul Canticum a obtinut inca de la prima sa aparitie aprecierile publicului meloman si ale elitei muzicale bucurestene. Tinerii muzicieni, alaturi de dirijorul Razvan Rados, isi propun sa aduca un plus de prospetime genului coral, facandu-l accesibil marelui public prin abordarea unui repertoriu inspirat din muzicile traditionale, folclorice, jazz, gospel, pop etc.

Dirijorul Razvan Rados s-a nascut in Tinutul Padurenilor – Hunedoara, in 3 aprilie 1990. Debuteaza in lumea muzicala ca interpret de folclor la varsta de 12 ani, obtinand numeroase premii la concursurile nationale de acest gen. Profeseaza ca dirijor de la varsta de 16 ani. A fondat si condus diverse formatii corale din Romania, colaborand permanent cu coruri de amatori sau profesionisti dintre care amintim Corul Vosglas – Deva, Corul National de Camera Madrigal – Marin Constantin – Bucuresti, Corul Orfeu – Deva, Corul Anastasis – Deva, Corul Passiones – Bucuresti, Corul Magnus – Bucuresti, Corul de Camera Preludiu – Bucuresti si, recent, Corul de Copii Radio. A primit distincția „Dirijor de Onoare” din partea Corului Vox Medicalis si este Dirijor Fondator al Corului Regal. Alaturi de Corul Canticum, Razvan Rados isi propune explorarea muzicilor vocale mai putin cunoscute si aducerea acestora in atentia publicului prin conceptii interpretative si scenice inedite.

Mai multe amanunte pe: www.ucimr.ro si pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania

Co–organizator: Biblioteca Nationala a Romaniei

Proiect finanțat de: Primaria Sector 1 Bucuresti, prin Centrul Cultural Sector 1

Parteneri: ExcesMusic, prin programul Oportunitati la tine acasa si Asociatia Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitiva.

Volumul 3 al Stagiunii de coleatie va avea loc luni, 11 februarie, de la ora 17:30, iar protagonist va fi pianistul Dragos Andrei Cantea, masterand al Academiei Norvegiene de Muzica din Oslo.

Leave a Reply