Aniversari Mendelssohn, P. Constantinescu si Musorgski prin sunet si culoare la Biblioteca Nationala a Romaniei

In continuarea celui de-al treilea sezon al Stagiunii de colectie de la Biblioteca Nationala a Romaniei, publicul este invitat la o noua serata eveniment avand ca tema principala aniversarea celor trei mari compozitori si dialogul artelor, eveniment care va avea loc luni, 11 februarie 2019, de la ora 17,30 si va fi gazduit de Biblioteca Nationala a Romaniei (Bd. Unirii nr. 22).

Spectacolul este parte din proiectul ambitios „100 de ani in 100 de concerte”  organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, cu sprijinul Primariei Sectorului 1 Bucuresti, prin Centrul Cultural Sector 1.

Sub genericul „Aniversari”, doi invitati cu un parcurs artistic deosebit vor realiza o simbioză inedita intre muzica si pictura.  Pianistul Dragos Andrei Cantea, produs artistic al scolii ieșene de muzica, in prezent masterand al Academiei Norvegiene de Muzica din Oslo, va propune un program alcatuit din opusuri ale marilor aniversati ai anului: Felix Mendelssohn, Paul Constantinescu si Modest Musorgski. De aceasta data Suita „Tablouri dintr-o expozitie” va conduce publicul prezent printre operele pline de culoare si exotism ale pictorului Sorin Adam, un artist nascut in 1968, care are in palmares 29 de expozitii personale si 24 de expozitii de grup, care au fost vernisate in sali importante din Romania, dar si din Italia si Turcia.

Dintre documentele expuse in cadrul expozitiei adiacente de partituri cu semnificatii istorice, se evidentiaza: reductia cu pian a operei „Boris Godunov”, de Modest Musorgski, aparuta in 1908 la Breitkopf & Härtel – o editie revizuita, adaugita si orchestrata de Nikolai Rimsky-Korsakov, care detine portretul compozitorului si autograful acestuia, iar pe pagina de titlu avem Ex libris Alfred Alessandrescu,  notatiile dirijorale ale acestuia si traducerea operei in limba romana.  De asemenea, spectatorii vor mai putea vedea tiparituri ca: “Romance sans paroles pour piano” de  Felix Mendelssohn – o editie de lux, aparuta in 1900 la Editura  „Au Mélomane”, din Paris, ingrijita de dirijorul si organistul Adhemar Decq, precum si partitura generala a Concertului pentru pian si orchestră, dar si Jocul popular “Olteneasca” pentru orchesta simfonica de Paul Constantinescu, partituri care detin dedicatia autografa a compozitorului pentru dirijorul George Georgescu – 2 Ianuarie 1956.

 

Gazde si ghizi printre manuscrise, tiparituri si artiști vor fi Raluca Bucinschi si Sebastian Craciun.

Accesul este liber, in limita locurilor disponibile, pe baza inscrierii in prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

Dragos Andrei Cantea este un produs artistic al scolii iesene de muzica, avand-o ca mentor intre anii 1999 – 2017 pe lector univ. dr. Ioana Stănescu. Aceasta perioada sub îndrumarea Ioanei Stănescu s-a conturat prin numeroase realizări – de la premii nationale la concursuri și olimpiade, la recitaluri solistice si concerte alaturi de orchestre din tara. In 2016 pune bazele Cvartetului cu pian Caudella, sub indrumarea Prof. Univ. Dr. Constantin Stanciu. Cu acest ansamblu este laureat la concursurile „Dan Cumpata” si „Drumul spre celebritate”, sustinand ulterior concerte in Iasi, Bucuresti, Brasov, Onesti, Sinaia si la Accademia di Romania din Roma. Din 2017, Dragoa este masterand al Academiei Norvegiene de Muzica din Oslo, la clasa profesorilor Håvard Gimse si Kathryn Stott. Simultan, urmeaza scoala doctorala a Universitatii Nationale de Arte „George Enescu” din Iasi, sub indrumarea Prof. Univ. Dr. Dan Prelipcean. Anul 2018 a marcat si primele experiente ca director artistic in Scandinavia, administrand programul European Creative Futures, culminand cu un succes rasunator in luna mai, odata cu celebrarea Centenarului Romaniei in fata corpului diplomatic international de la Oslo, cu artisti norvegieni si romsni deopotriva.

Sorin Adam face parte din pleiada de pictori cu o viziune formata imediat dupa anii 90. Pictorul nu s-a lasat purtat de valul experimentelor avangardiste. Sorin Adam    si-a sustras esenta principiilor fundamentale ale creatiei, simtul si educatia artistica raportand gustul si modalitatea de exprimare la valorile constante ale istoriei artei noastre din al carei izvor personalizate de-a lungul anilor, trecute prin filtrele spiritului imaginativ, in paralel cu invatatura insusita de la primii sai maeștri: Mihai Bandac, Marius Cilievici si Vasile Grigore. In ultimul an al vietii, cand maestrul Vasile Grigore, bolnav fiind, nu se mai putea deplasa la atelier, acesta i-a oferit spatiul de creatie lui Sorin Adam, considerandu-l un continuator al artei sale. In pictura romaneasca actuala, numele lui Sorin Adam poate fi asociat fara dificultate cu preceptele modernitatii perpetuate in peste 100 de ani de experienta academica, prin reprezentanti ale căror procedee tehnice si demersuri estetice au conturat o scoala nationala de pictura, pe care artistul se pare ca o continua stralucit in secolul XXI. Lumea exotica a Orientului a indus o nota distincta in creatia sa, prin lumina specifica, dar si prin colorismul si figurativul stilizat. Continuator al valorilor artistice moderne, Sorin Adam cauta originalitatea in misterul lumii, care i se infatiseaza in arealul existential de unde selecteaza motivele picturale potrivite temperamentul sau creator.

Mai multe amanunte pe: www.ucimr.ro si pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania

Co–organizator: Biblioteca Natională a Romaniei

Proiect finantat de: Primaria Sector 1 Bucuresti, prin Centrul Cultural Sector 1, in cadrul programului „Centenar pentru toti sesiunea 2017-2020”

Parteneri: ExcesMusic, programul Oportunitati la tine acasa derulat de UCIMR si Asociatia Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitiva.

Volumul 4 al Stagiunii de colecție aduce in fata publicului un eveniment jazzistic,  care va avea loc luni, 25 februarie, de la ora 17:30, protagonisti fiind: Marta Popovici & On the Fly.

Leave a Reply