Adrian Titieni si Horia Maxim, invitati ai primului volum din „Stagiunea de colectie” de la Biblioteca Nationala
Luni, 8 octombrie 2018, de la ora 17:30, va debuta cel de-al doilea sezon al Stagiunii de colectie la Biblioteca Natională a Romaniei (Bd. Unirii nr. 22), parte din proiectul ambitios „100 de ani in 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si a Administratiei Fondului Cultural National.
In Sala Symposium a Bibliotecii Nationale a Romaniei, va avea loc un spectacol deosebit de poezie si muzica, in care versurile lui Mihai Eminescu vor intalni creatiile lui George Enescu si Dinu Lipatti.
Ideile artistice ale celor trei creatori emblematici ai cultuii romane vor fi revelate de doi artisti de prima valoare: actorul Adrian Titieni si pianistul Horia Maxim.
Publicul va fi invitat si de aceasta data sa (re)descopere atat versuri si sonoritati aparte, dar si sa admire cu acelasi prilej Editii Princeps ale lucrarilor prezentate in expozitia adiacenta spectacolului.
Gazde si ghizi printre manuscrise, tiparituri si artisti vor fi Raluca Bucinschi si Sebastian Craciun.
Accesul va fi liber in limita locurilor disponibile.
Adrian Titieni
Actorul Adrian Titieni este recunoscut in egala masura pentru rolurile pe care le-a jucat pe cele mai importante scene ale teatrului romanesc, in regii semnate de adevarati maestri, cat si pentru filmografia de invidiat. De asemenea, este profesor universitar la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica ”I.L.Caragiale”, institutie pe care a și condus-o in calitate de rector.
Dintre numeroasele premii cu care a fost onorat amintim: Premiul pentru cel mai bun actor de comedie la FESTCo 2008, Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalului International „GrandOff”, Varsovia (2010), Premiul pentru interpretarea masculina, in cadrul Premiilor Uniunii Cineastilor din Romania (2011), Premiul Gopo pentru cea mai buna interpretare masculina pentru rolul doctorului Crisan din filmul lui Adrian Sitaru, “Din dragoste cu cele mai bune intentii” (2012). In anul 2016 i s-a acodat Premiul Bayard pentru cel mai bun actor, pentru rolul tatalui din „Ilegitim”, de Adrian Sitaru, la Festivalul International al Filmului Francofon din Namur (Belgia) si, de asemenea, a fost distins de Festivalul National de Film de la Chicago cu Premiul “Silver Hugo” pentru cel mai bun actor, pentru rolul din filmul lui Cristian Mungiu, „Bacalaureat”.
Pianistul Horia Maxim este „…un interpret captivant, cu un tuseu superb si o tehnica impecabila, sobru, dar cu o sensibilitate voit „bine temperata”, cu o inteligenta si o claritate in exprimare regasite in constructia riguroasa si fluenta, avand si anvergura si stralucire si poezie…” (Anca Florea – www.onlinegallery.ro)
Considerat a fi unul dintre cei mai buni pianisti ai generatiei sale, Horia Maxim este un muzician a carui prezenta constanta pe scena salilor de concerte ofera una dintre cele mai importante referinte despre talentul sau artistic. Anvergura staturii sale de interpret este sugerata, nu mai putin, de complexitatea expresiei muzicale demonstrate de acesta in abordarea unui repertoriu vast si complex, atat ca solist concertist – colaborator, in peste cinci sute de concerte, al majoritatii orchestrelor simfonice din Romania – cat si ca partener al unor importanti interpreti romani si straini (ex. “Maxim Quartet” – grup constituit in anul 2011), in recitaluri camerale sustinute pe scene din tara si din Germania, Franta, Italia, Austria, Israel, Japonia.
Horia Maxim este invitat sa participe frecvent la festivaluri nationale si internationale, cateva dintre cele mai importante fiind: „Europäische Wochen Festspiele“ (Passau, Germania), Festivalul International „George Enescu“ (Bucuresti), „Israel Festival” (Ierusalim, Israel), „Nuova Consonanza“ (Roma, Italia).
Realizarile sale cuprind numeroase inregistrari, Horia Maxim interpretand, printre altele, un numar semnificativ de creatii muzicale in prima auditie. De asemenea, a inregistrat variate lucrari pianistice pentru coloanele sonore ale unor filme produse in Franta si Statele Unite ale Americii. In paralel cu activitatea solistica, Horia Maxim desfasoara o activitate pedagogica sustinuta, in cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. In aceasta calitate este invitat, deseori, sa sustina importante proiecte de educatie (cursuri, competitii) romanesti si internationale.
Mai multe amanunte pe: www.ucimr.ro si pe pagina de Facebook.com/UCIMR
Volumul 2 al Stagiunii de colectie va avea loc luni, 15 octombrie, de la ora 17:30, iar invitat va fi ansamblul Musica Viva.
Organizatori: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania
Co–organizator: Biblioteca Nationala a Romaniei
Proiect co-finanțat de: Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Administratia Fondului Cultural National
Parteneri: Programul Oportunitati la tine acasa, ExcesMusic si Asociatia Pro Valores
Parteneri media: Enjoy TV, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitiva.