Actrita Lamia Beligan si muzicianul Nicolae Szekely, in recitalul „Armonii Pascale”, sambata la Castelul Peles

Stagiunea „Sunetul Muzicii” de la Castelul Peles, dupa 10 ani si numeroase evenimente culturale, primeste o infatisare noua si un format mai cuprinzator reunite sub numele de „Citadela Artelor” – o noua stagiune al carei debut s-a bucurat de mult succes in luna martie a acestui an.

Sambata, 20 aprilie 2019, de la ora 16:00, la Sala de Concerte a Castelului Peles va avea loc cel de-al doilea eveniment al stagiunii, prilejuit de apropierea Sarbatorilor de Pasti. Invitati sa faca parte din „Citadela Artelor” vor fi Lamia Beligan, distinsa actrita a Teatrului National din Bucuresti, si multi-instrumentistul Nicolae Szekely.

Artistii au pregatit un program emotionant care va cuprinde lectura poemelor alese, cu tema filosofica si religioasa, acompaniate de acorduri ale muzicii traditionale vechi romanesti si de factura orientala, oferind un indemn catre meditatie, cumpatare si intoarcere catre valori din timpuri imemoriale. Si de aceasta data, deschiderea serii va fi marcata de prezentarea unui nou element de valoare din patrimoniul Muzeului National Peles.

Gazda evenimentului va fi Sebastian Craciun, iar intrarea va fi libera, prin solicitarea invitatiei electronice la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

Actrita invitata va citi o selectie de poeme ce poarta cu sine un profund mesaj spiritual, alese din opera unor scriitori precum maica Teodosia Zorica Latcu, Sandu Tudor, Radu Gyr, Daniel Turcea, Corneliu Coposu, Cezar Ivanescu si Vasile Voiculescu. Lectura va fi acompaniata de recitalul care va cuprinde lucrari traditionale romanesti, doine si sonoritati vechi ale Orientului apropiat interpretate la instrumente precum nai, flaut de bambus, duduk, cavala egipteana si nei milenar.

,,Aceste versuri poarta in ele o forta, o lumina si o intensitate pe care doar durerea si experienta mistica o puteau naste.” (Lamia Beligan) „Am ales o muzica a carei sursa este poezia, in sensul ei divin, cu teme si sunete care te infioara si poate ca inca au capacitatea de a purifica gandurile ascultatorilor din zilele noastre.” (Nicolae Szekely)

Lamia Beligan – a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica  Bucuresti, promotia 1990, clasa profesorului Ion Cojar. A debutat la Teatrul National din Craiova, cu rolul Honey din ,,Cui i-e frica de Virginia Woolf?” de Edward Albee in regia lui Mircea Cornisteanu. A jucat pe scena acestui teatru pana in anul 1994 interpretand roluri ca Vrajitoarea din ,,Ubu Rex cu scene din Macbeth” de Alfred Jarry si William Shakespeare sau Sonia din ,,Unchiul Vanea” de A.P. Cehov. In prezent este actrita a Teatrului National din Bucuresti. A debutat pe scena acestui teatru in 1979, cu piesa ,,Insemnarile unui Necunoscut” dupa Fiodor Mihailovici Dostoievski, in rolul Sasa. Au urmat rolurile: ,,Fata din Andros” de Terentiu, Tamara, Sachs din ,,De partea cui esti” de Ronald Harwood, Veturia din ,,Mofturi la Union” dupa I.L. Caragiale, Lucie din ,,Egoistul” de Jean Anouilh, pana la Raisa Filippovna din ,,Sinucigasul” de Nikolai Erdman. A jucat si rolul Lizei in piesa ,,Copiii Soarelui” de Maxim Gorki, la Teatrul Mic din capitala.

Debutul in televiziune l-a avut cu rolul Ioanei din ,, Ochii care nu se vad” in regia lui Dan Necsulea, apoi a jucat rolul Mariucai in ,,Baltagul”, ecranizarea pentru televiziune a romanului sadovenian, in 1998. In anul 2000 a aparut in filmul ,,Poveste imorala” de Rodica Ojog Brasoveanu, in 2002 a interpretat rolul Anei in ,,Tineretea lacustelor”, iar in anul 2006 a jucat rolul Tania Belinski din serialul ,,La urgenta”.

In domeniul filmului a interpretat numeroase roluri precum: Gioia din ,,Nisipul din urne” in regia lui Frieder Schuller, coproductie Germania – Romania, in 1986; Edith – ,,Natures mortes” in regia lui Patrick Malakian, 2000; Therese – ,,Le Pere Goriot”, regia Jean – Daniel Verhaeghe in anul 2004 sau Ida din ,,Na vlasti nebespeci”(At Your Own Risk), regia Filip Renc, in anul 2008.

A fost decorata de Presedintele Romaniei cu Medalia Meritul Cultural. In anul 1999 a fost distinsa cu  Premiul Fundatiei Silvia Popivici pentru cea mai buna actrita a anului 1998 si multe alte premii si nominalizari precum: Premiul de interpretare pentru rolul Gwendolline din comedia muzicala dupa piesa ,,Buna seara, domnule Wild” la Festivalul International de la Liverpool in anul 1990 si Leul de Argint pentru filmul ,,Hotel de lux” in regia lui Dan Pita, in care a interpretat rolul Martei  in anul 1992.

Nicolae Szekely – de profesie inginer, a absolvit Facultatea de Metalurgie la Institutul Politehnic Bucuresti, intreaga personalitate si timpul liber fiindu-i acaparate insa de preocuparile pentru arte, in genral filosofie, muzica si poezie. Pasiunea pentru muzica il calauzeste spre chitara clasica, astfel ca in anul 1987 participa si castiga locul I la Festivalul National de Chitara Clasica de la Sinaia.

Dupa anul 1988 se stabileste la Hunedoara, unde continua preocuparile pentru muzica, invatandu-i si pe altii arta interpretarii la chitara. In anii 1990 este co-organizator al festivalulului „Zilele Chitarei Clasice”, la care participa chitaristi din tara dar si de peste hotare. Cu aceasta ocazie intalneste pentru prima data acest instrument. Activitatea chitaristica continua cu diferite recitaluri (festivalul „Toamna Muzicala”, „Zilele Chitarei Clasice”), urmand ca in anul 2007 sa urmeze adevarata intalnire cu familia lautei. Grupul „Huniadi Cantores” ii aduce lui Nicolae Szekely un instrument deosebit: vihuela, instrument din perioada renasterii, din Spania secolului XV.

Dupa un an, isi comanda o lauta, mai apoi o vihuela (construite de acelasi lutier – Gyorgy Lorinczi), instrumente care ii acapareaza intreaga pasiune pentru muzica. Studiaza intens repertoriul pentru lauta si vihuela, este activ la festivalurile medievale din tara: Sighisoara, Medias, Codlea, Tirgu Neamt, Brasov, Rasnov, Bistrita, Cluj, Alba-Iulia, Sibiu, participa si la un master-class cu Hopkinson Smith, care ii dezvaluie din tainele tehnicii, speciale, a acestor instrumente.

Sustine recitaluri de muzica renascentista in diferite spatii culturale, in special cetati, sali de muzee, biserici vechi: Cetatea Neamtului, Castelul Corvinilor, Biserica fortificata de la Biertan, Cetatea Rasnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelica Medias, Bucuresti: Casa de Cultura a Studentilor, teatrul particular UnTeatru, Palatul Mogosoaia, Muzeul Taranului Roman. Lumea muzicala a lui Nicolae Szekely persista in repertoriul medieval si renascentist, de o bogatie si profunzime nebanuite. Autori ca Francesco da Milano, Enriquez Valderrabano, Miguel Fuenllana, Luis Milan, Pierre Ataingnant, Diego Pisador, John Dowland, Hans Gerle, Hans Judenkoenig, Hans Newsidler, Alonso Mudarra, Francesco Spinacino, sunt doar cativa din imensa literatura pentru lauta si vihuela.

Preocuparile muzicale nu sunt deloc limitate la o epoca anume, perioada sau gen, orice intalnire cu muzica adevarata devine o pasiune. Astfel ca in colectia proprie au aparut pe rand, o cobza, blokflute (sopran, alto, sopranino), mandolina, instrumente de percutie (tobele, cochetand cu muzica de jazz), cavalul, naiul, harpa medievala sau gotica, ney, kawala egiptean, psaltery, pipa, quena, duduk, si multe multe altele.

Stagiunea „Citadela Artelor” este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania in parteneriat cu Muzeul National Peles.

Parteneri culturali: Exces Music, Programul „Oportunitati la tine acasa” derulat de UCIMR, Asociatia Pro Valores.

Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Observator cultural, Radio Trinitas, Agentia de Carte, Ro Portal, Romania Pozitiva, Calendar Evenimente, Bucuresteni.ro, Onlinegallery.ro, Jurnalmm.ro

Urmatorul eveniment din „Citadela Artelor” va fi un omagiu adus lui Dinu Lipatti de catre cunoscuta pianista Madalina Pasol si va avea loc sambata, 25 mai, de la ora 16:00.  Intrarea va fi libera prin solicitarea invitatiei la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

Leave a Reply