Spectacolul “Coloane Culturale Romanesti” deschide sezonul 3 al „Stagiunii de colectie” de la Biblioteca Nationala
Stagiunea de colectie de la Biblioteca Nationala a Romaniei, isi deschide cel de-al treilea sezon, luni 14 ianuarie 2019, de la ora 17,30, cu un spectacol eveniment.
Sub genericul „Coloane Culturale Romanesti”, actrita Lamia Beligan si ansamblul Musica Viva, alcatuit din pianista Andreea Butnaru si violoncelistul Florin Mitrea, propun un spectacol deosebit de poezie si muzica, in care versurile lui Mihai Eminescu se vor impleti cu armonii imaginate de: George Enescu, George Stephanescu, Paul Constantinescu si Doru Popovici. Recitalul aduce in atentie, pentru prima data, forme incipiente inedite ale versurilor eminesciene. Lamia Beligan va invita in laboratorul de creatie al poetului si reface drumul parcurs de Eminescu, de la idee la marea creatie, dezvaluind formele care au intermediat Glossa, Scrisoarea I, Icoana si privaz, etc.
Spectacolul va fi gazduit de Biblioteca Nationala a Romaniei (Bd. Unirii nr. 22) si este parte din proiectul ambitios „Centenar pentru toti – Sesiunea 2017 -2020” organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, cu sprijinul Primariei Sectorului 1 Bucuresti, prin Centrul Cultural Sector 1.
Accentul expozitiei adiacente va cadea pe partituri vechi romanesti pe versuri de Mihai Eminescu, din colectiile: „Veselia Romana”, „Eminescu”, “Cantece si Balade”. Acestea aparţin Editurilor: Magazinul Conservatorului – Iasi, Jean Feder – Bucuresti, H. Zeidner – Kronstadt (Brasov). Sunt partituri editate intre anii 1880-1897. De asemenea partitura generala a Concertului pentru Pian si orchestra de Paul Constantinescu, detine dedicatia autografa a compozitorului, pentru dirijorul George Georgescu – 2 Ianuarie 1956.
Gazde si ghizi printre manuscrise, tiparituri si artisti vor fi Raluca Bucinschi si Sebastian Craciun.
Accesul este liber, in limita locurilor disponibile, pe baza inscrierii in prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro
Lamia Beligan a absolvit Academia de Teatru si Film București, promotia 1990, clasa profesorului Ion Cojar. A debutat la Teatrul National din Craiova, cu rolul Honey din “Cui i-e frica de Virginia Woolf?” de Edward Albee. Acum este actrita a Teatrului National din Bucuresti. In 2017 – 2018 a obtinut mari succese in spectacolele: “Vivien Leigh: Ultima Conferinta de presa”, „Doua pe fata, doua pe dos” si „Sinucigasul. A fost distinsa cu: Premiul Fundatiei Silvia Popovici pentru cea mai buna actrita a anului 1998; Leul de Argint pentru filmul “Hotel de lux” in regia lui Dan Pita, rolul Marta, 1992; Premiul de interpretare pentru rolul Gwendolline din comedia muzicala dupa piesa „Buna seara, domnule Wild”, la Festivalul International de la Liverpool, 1990; Medalia Meritul Cultural conferita de presedintele Romaniei.
Ansamblul Musica Viva, fondat in 2005 de catre pianista Andreea Butnaru si violoncelistul Florin Mitrea, este gandit, conceput si realizat ca o manifestare dinamica a muzicii camerale clasice. Pasiunea pentru muzica de camera a dat nastere, de-a lungul a opt ani de la infiintare, unor proiecte de succes realizate in tara si in strainatate. Printre ele se numara Brahmsiana (2008), spectacolul sincretic “Sunet, Materie, Cuvant” (2010), proiectul de mare anvergura profesionala „Beethoven – Integrala triourilor cu pian“ (2011-2012) si „Dialoguri muzicale“ (2013- 2015). In 2013 Musica Viva a fost unul din ansamblurile selectate de BBC Radio Classic sa reprezinte Ziua Romaniei in transmisiunile Uniunii Europene de Radio. Muzicieni cu studii la Berlin, Andreea Butnaru este cadru didactic al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, iar violoncelistul Florin Mitrea este solist instrumentist si sef de partida al Orchestrei Nationale Radio. Recent Ansamblul Musica Viva a realizat un compact disc inedit: “O calatorie in secolul XX” – Sonate pentru violoncel si pian de Martinu, Sostakovici si Poulenc.
Mai multe amanunte pe: www.ucimr.ro si pe pagina de Facebook.com/UCIMR
Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativa a Muzicienilor din Romania
Co–organizator: Biblioteca Natională a Romaniei
Proiect finanțat de: Primaria Sector 1 Bucuresti, prin Centrul Cultural Sector 1
Parteneri: ExcesMusic, prin programul Oportunitati la tine acasa si Asociatia Pro Valores
Parteneri media: Enjoy TV, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitiva.
Volumul 2 al Stagiunii de colectie va avea loc luni, 28 ianuarie, de la ora 17:30, iar invitat va fi Corul Canticum, dirijat de Razvan Rados.