100% ROMANESC pe strune de chitare la Biblioteca Nationala
Nici nu s-au stins ecourile aplauzelor calduroase care au rasunat pe 22 octombrie, in Sala Atrium a Bibliotecii Nationale a Romaniei, cu prilejul recitalului sustinut de Cvartetul Solartis in cadrul Stagiunii de Colectie, editia a II-a, ca deja ne grabim sa va invitam sa fiti partasi la volumul 4 al seriei de concerte amintita.
Luni 29 octombrie 2018, de la ora 17,30, sala Atrium a Bibliotecii Nationale a Romaniei (Bd. Unirii nr. 22) gszduieste un nou eveniment sonor, parte a proiectului ambitios „100 de ani in 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si a Administratiei Fondului Cultural National.
Un program 100% ROMANESC, deosebit de atractiv, au pregatit membrii Duo KITHARSIS, exceptionalii chitaristi Alexandra Petrisor si Dragoa Horghidan. Din anul 2009 ei s-au dedicat acestui tip de ansamblu, rar prezent pe scenele Romaniei, s-au perfectionat in Germania si Franta si au castigat premii de invidiat la noua competitii majore din Europa. Cei doi vor interpreta opusuri foarte cunoscute, dar in aranjamente inedite pentru duo de chitare. Veti putea asculta in vesminte noi creatii de: Carol MIKULI, Bela BARTOK, Sabin DRAGOI, Ciprian PORUMBESCU, Catalin STEFANESCU-PATRASCU, Grigoras DINICU sau Iosif IVANOVICI.
Accentul expozitiei adiacente va cadea pe tiparituri unicat: 24 Cantece poporale si doine de Sabin Dragoi, partitura care are dedicatie autografa a compozitorului pentru Eugen Barbu. Tot de Sabin Dragoi va fi expusa Suita de dansuri populare, premiata la Concursul de Compozitie George Enescu, in anul 1923. Din 1918 dateaza editia Dansurilor populare romanesti de Bela Bartok, aparute la Universal Edition, iar partitura lui Iosif Ivanovici – celebrul vals “Valurile Dunarii”, va fi expusa intr-o versiune din anul 1880, aparuta la Bucuresti si dedicata doamnei Emma Gebauer, sotia lui Constantin Gebauer, om de afaceri si editor roman, cunoscut pentru deschiderea si intretinerea primului magazin de instrumente muzicale din Principatele Romane si a unei edituri de prestigiu specializate in comercializarea partiturilor muzicale.
Gazde si ghizi printre manuscrise, tiparituri si artiști vor fi Raluca Bucinschi si Sebastian Craciun.
Accesul este liber, in limita locurilor disponibile, pe baza inscrierii in prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro
Mai multe amanunte pe: www.ucimr.ro si pe pagina de Facebook.com/UCIMR
Organizatori: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania
Co–organizator: Biblioteca Nationala a Romaniei
Proiect co-finanțat de: Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Administratia Fondului Cultural National
Parteneri: Programul Oportunitati la tine acasa (dezvoltat de UCIMR), Exces Music si Asociatia Pro Valores
Parteneri media: Enjoy TV, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitiva.
Volumul 5 al Stagiunii de colectie va avea loc luni, 5 noiembrie, de la ora 17:30, iar poezii si compozitii ale creatorilor de la 1918, vor fi interpretate de actorul Marius Bodochi, soprana Sorina Munteanu – prim solista a Operei Nationale Bucuresti si pianista Viorela Ciucur.